YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Una metgessa es nega a atendre en català una noia amb discapacitat psíquica

Durant aquest any, Plataforma per la Llengua ha comptabilitzat una vintena de casos similars a la sanitat pública

La metgessa va constatar que només atendria en castellà o anglès

La metgessa es va negar a atendre en català, tot i que la noia no parlava cap altra llengua | Cedida
 

El passat setembre, la Mercè Bolufer i la seva filla amb discapacitat psíquica van anar d’urgències al CAP de les Corts de Barcelona. La noia només sap parlar en català, però la metgessa els va dir que només les atendria en castellà o anglès.

«Em vaig quedar ‘a quadres’», explica Mercè Bolufer, que ha denunciat el cas al programa No ho sé de RAC1 «Si hagués estat per mi jo hauria marxat, però la que estava patint era la meva filla. Vaig haver d’estar tota la consulta traduint en castellà per a ella [la metgessa] i en català a la meva filla». 

La mare assegura que li van posar pegues a l’hora de fer la queixa i, un cop feta, no ha rebut resposta d’enlloc. «Des del CAP no m’han dit res. Des de CatSalut, tampoc. Els únics que han seguit tot el procés han estat Plataforma per la Llengua».

Plataforma per la Llengua denuncia que aquest no és un cas aïllat

Durant el 2019, Plataforma per la Llengua ha comptabilitzat una vintena de situacions semblants. L’associació assegura que aquest no és un cas puntual, sinó que es tracta d’un problema estructural. Óscar Ibáñez, d’aquesta entitat, lamenta que saber català és un mèrit, i no un requisit, per a moltes ofertes de feina del sistema públic de salut: «Aquestes persones, tot i no estar capacitades, es troben atenent el públic, i no tenen una actitud proactiva per donar una solució. El que es fa és primar un biaix ideològic sobre el qual s’haurien d’adaptar els pacients als treballadors».

El Departament de Salut defensa que els casos de discriminació són molt puntuals

Fonts de la Conselleria han explicat a 'RAC1' que la discriminació es pot donar en dos casos: en els metges residents de la resta de l’Estat, que tenen dret a fer un curs de català però que no hi estan obligats, o en un centre concret on hi hagi falta de personal. En aquest cas, es prioritza l’opció de tenir un metge que no sàpiga català que no pas no tenir-ne cap. Tot i això, des del Departament de Salut deixen clar que el pacient sempre té dret a ser atès en català, i que si un metge s’hi nega, pot reclamar que l’atengui un altre que sigui al centre.

També et pot interessar...


Comentaris
Mara
Estamos locos o que? Ya no saben que inventar no me creo está noticia si se puede llamar asi

envia el comentari