El Senat espanyol, en una sessió plenària.

Victoria Rosell proposa aplicar el 155 a Múrcia per evitar el pin parental

La delegada del govern per a la Violència de Gènere ho ha plantejat en una entrevista a la SER

La delegada del govern espanyol per a la violència de gènere,  Victoria Rosell —proposada per Unides Podem— ha proposat l'aplicació de l'article 155 per a aquelles comunitats que implementin el pin parental que abandera Vox. En una entrevista a la Cadena SER, Rosell ha apel·lat a mecanismes per «evitar l'aplicació d'aquest pin parental, que no tenen perquè ser judicials, també poden ser administratius».

Rosell s'ha referit expressament a l'aplicació de l'article 155 per al cas concret de la Regió de Múrcia:

L'article 155 només es va activar el 2017 contra Catalunya

El text de l'article 155 és del tot eloqüent. «Si una comunitat autònoma no compleix les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposen, o actua de forma que atempti greument contra l’interès general d’Espanya, el Govern, previ requeriment al president de la Comunitat Autònoma i, en el cas que no l’atengués, amb l’aprovació per majoria absoluta del Senat, podrà adoptar les mesures necessàries per tal d’obligar-la al compliment forçós de les dites obligacions o per tal de protegir l’interès general esmentat. Per a l’execució de les mesures previstes a l’apartat anterior, el Govern podrà donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes», diu.

L'únic precedent, al qual la història d'aquest article està estrictament lligada, és  la seva aplicació contra l'autonomia de Catalunya l'octubre de 2017, després del referèndum de l'1-O i la declaració d'independència votada al Parlament. Ara, l'amenaça s'obre contra Múrcia, per raons ben diverses, però també s'obediència a la legalitat vigent.

També et pot interessar...