Un reporter tocant magma del volcà de La Palma

Vídeo: un reporter es crema en directe al tocar la lava del volcà

Volia comprovar en persona la temperatura del magma i s'ha emportat una cremada i moltes crítiques

L'erupció del volcà de La Palma segueix causant estralls a mesura que les colades de lava avancen cap al mar. El magma ja ha destruït més de 800 habitatges al seu pas, a més del desastre natural que està provocant. Afortunadament, fins ara no s'han hagut de lamentar danys humans.

Tot i així, la imprudència d'alguns podria fer que això canviés aviat. La imatge d'un reporter introduint la mà a la lava del volcà està corrent com la pólvora. Al vídeo s'aprecia com el periodista canari juga amb foc i s'acaba cremant.

Cuatro ha emès les imatges. «Un reporter canari es crema en directe al tocar la lava del volcà de La Palma», titulen la notícia a les xarxes socials. El periodista volia comprovar en primera persona la temperatura ardent de la lava, però en va sortir escaldat.

Sembla un altre intent desesperat de captar la imatge més impactant i morbosa. En aquesta ocasió, el reporter va posar en joc la seva vida acostant-se massa a una pedra volcànica. Cal recordar que el magma pot arribar als 1.200 graus de temperatura.

El reporter s'acosta a la roca volcànica

Al vídeo s'aprecia el reporter apropant-se al magma: «És la primera pedra volcànica que veig en aquest lloc. Està supercalenta». Explica que «per dins és totalment vermella» i que s'ha desprès de la lava que queda una mica més amunt. Llavors comet la temeritat de posar-hi la mà al damunt per a comprovar-ho.

«Per primera vegada tocant una pedra volcànica acabada de fer al forn», fa broma mentre toca la lava solidificada amb la mà. Finalment s'acaba cremant i deixa anar u crit de dolor. Al plató de Cuatro, els periodistes comenten la jugada amb ironia.

Pel que es veu, es tracta d'una simple cremada i el reporter es troba perfectament. Però és una demostració del que no s'ha de fer en un desastre natural tan greu. La imprudència del reporter pot ser un reclam molt perillós per als reporters assedegats de la imatge que ningú té.

Les crítiques no s'han fet esperar

A les xarxes socials s'ha criticat molt l'actitud del periodista. «El proper vídeo, que el faci nedant a la lava", deia un usuari amb sarcasme. També hi ha qui posa en dubte que sigui reporter i li diu «l'il·luminat». «Ens mereixem l'extinció» i «tontolava» són altres perles que lli han dedicat.

El vídeo ha reobert la polèmica sobre la cobertura mediàtica de l'erupció del volcà de La Palma. Ja fa dies que es critica la morbositat amb què moltes televisions aborden el desastre natural. Molts reporters es juguen la pell per obtenir la imatge que ningú té, la més original.

Això va portar un periodista de 'Cuatro al día', Alejandro Rodríguez, a gravar un vídeo a només deu metres de la llengua de lava. Acusen aquests periodistes de posar en perill els que després els hauran d'anar a rescatar. De moment, el que ha arribat més lluny és aquest reporter, que ha tocat la roca volcànica.

El gest d'una televisió, molt aplaudit

Des de fa dies, les televisions ens han acostumat a veure famílies que ho han perdut tot amb el volcà. Això ha estat criticat per moltes persones, que ho consideren morbós i innecessari. No obstant això, també hi ha excepcions, periodistes que han posat la solidaritat per sobre de la notícia.

La cobertura mediàtica que ha causat més admiració ha estat la de la televisió pública canària. RTVC ha fet un gran desplegament per a traslladar a les llars canàries un fenomen únic. Però ho ha fet amb algunes línies vermelles, com el respecte als veïns i als afectats.

«Sempre respectarem la integritat i els sentiments de les persones afectades», deia la televisió canària en un comunicat. «Per això no hem gravat imatges de les persones evacuades i deixem d'emetre i compartir aquelles en què es vegin cases ensorrant-se».