Un vigilant del Metro de Barcelona: «Ens tracten com una merda, no ens respecten gens»

Des de l'associació de seguretat privada Marea Negra exigeixen un increment de les mesures d'autoprotecció

Imatge de dos agents de seguretat del Metro de Barcelona a la línia vermella | CatalunyaDiari.cat

Els vigilants de seguretat privada que treballen al Metro de Barcelona cada vegada se senten més desprotegits i exigeixen, a través de l'associació Marea Negra, més mesures d'autoprotecció i més autoritat per poder fer front a les complexes situacions que pateixen durant les seves jornades: fortes baralles al Metro, escenes de sexe i molts carteristes.

«Tinc por quan faig una intervenció. Als vigilants de seguretat privada ens tracten com una merda, no ens respecten gens» assegura un treballador membre de l'associació en una entrevista al mitjà 'Metrópoli Abierta'. Aquesta inseguretat creixent es deu al fet que hi ha pocs efectius policials per fer-se càrrec de les situacions que afecten el Metro i els vigilants només disposen d'una porra per a defensar-se.

«M'acomiado del meu fill i no sé si tornaré a casa»

Els carteristes van cada vegada més armats i alguns menas entren al Metro «amb ganivets enormes». Els dos vigilants asseguren, al mitjà citat anteriorment, que el veritable problema és que «els hi dona tot igual», ja que els «surt a compte venir a Barcelona a robar» a causa de la falta d'impunitat que hi ha: «Enxampem als carteristes i deu minuts després baixen de nou a robar» afegeixen. És per això que, davant d'aquesta inseguretat, un d'ells ha confessat que «m'acomiado del meu fill i no sé si tornaré a casa».

Els caps de setmana les zones de plaça Catalunya i del Port Olímpic s'omplen de carteristes que aprofiten qualsevol distracció dels turistes per a robar. És aquí quan es va present la poca presència policial que hi ha a la zona, ja que els vigilants només poden realitzar un escorcoll superficial i retenir de forma preventiva al carterista però fins que no arriba la policia no es determina com s'ha de procedir finalment. Aquesta manca d'efectius provoca que la gent es posi nerviosa mentre espera i «és aquí quan es complica la cosa».

Un dels vigilants va resultar ferit durant un operatiu contra els grafiters del Metro de Barcelona  | Xarxes socials

 

Vigilants de baixa per agressions físiques

Els vigilants han assegurat que durant aquests últims quatre anys s'ha doblat el nombre de carteristes que hi ha al Metro i que més del 80% són estrangers és per això que s'indignen quan se'ls acusa de racistes: «Si una persona es cola, li demanaré el bitllet, em dona igual la seva nacionalitat».

En aquesta línia han afegit que en molts casos són els lladres qui els provoquen i «acostumen a ser reincidents». Un dels vigilants ha manifestat durant l'entrevista que un dels seus companys s'enfronta a dos anys de presó «per dislocar l'espatlla d'un lladre que intentava fugir». 

Un dels vigilants entrevistats va haver d'estar nou mesos de baixa perquè, durant una operació contra els grafiters, un d'ells se li va tirar a sobre des d'una tarima. L'altre vigilant té una cicatriu de la forta mossegada que li va fer un carterista quan el va detenir. És per això que reclamen també un sou digne, ja que es «juguen la vida cada dia».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari