Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una persona amb un termòmetre digital

Un viròleg alerta: les mesures que s'han de prendre per frenar la variant Kraken

Davant l'arribada de la nova variant al nostre país, quines mesures hauria de prendre Espanya per frenar Kraken?

Vist per primera vegada als Estats Units, l'octubre del 2022, la nova subvariant d'Omicron, anomenada «Kraken» per la comunitat científica, ara s'ha estès a vint-i-tres països, inclosa Espanya. 

Espanya, França, Dinamarca, Bèlgica, Itàlia, Irlanda, Romania, Països Baixos… En total, vint-i-tres països han vist contaminat el seu territori per la nova subvariant d'Omicron, el cep XBB.1.5, conegut amb el nom de Kraken.

D'acord amb el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), «hi ha el risc que aquesta variant tingui un efecte creixent en el nombre de casos de COVID-19 a la Unió Europea i l'Espai Econòmic Europeu, però no el mes vinent, ja que la variant actualment només és present en molt poques persones».

Segons especialistes de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la principal preocupació és que es tractaria de la subvariant més transmissible mai detectada fins ara. I és que sabem que aquesta subvariant seria més contagiosa, a causa de la mutació a la proteïna Spyke que presenta, la qual cosa permet que el virus es pugui propagar més fàcilment al cos.

Quines són les recomanacions del viròleg respecte a la subvariant Kraken?

Recentment, Raúl Ortiz de Lejarazu, viròleg i professor de Microbiologia de la Universitat de Valladolid, va assegurar a Diario AS que «no necessàriament» ens hauríem de preocupar. Al contrari, simplement hauríem de seguir l'evolució de la subvariant Kraken, perquè continuaran apareixent noves variants, que aniran substituint les que ja han sorgit fins ara.

En paraules de l'expert, «a partir de l'emergència i la difusió d'òmicron entre novembre del 2021 i gener del 2022, el virus SARS-CoV-2 ha generat més de dos-cents diferents variants a tot el món, algunes s'imposaran i seran dominants fent desaparèixer les anteriors».

Persones amb mascareta caminant pel carrer
La realitat és que ens hem de continuar protegint. | Europa Press

En realitat, hi ha un excés d'alarmisme

En realitat, ens trobem davant d'un procés evolutiu natural, molt comú als virus ARN. Per això l'expert considera que, en aquesta fase de la pandèmia, s'ha produït un excés d'alarmisme.

La veritat és que el nostre país es va convertir en un dels primers a posar en marxa una sèrie de mesures de control sanitari a passatgers procedents de vols on la incidència de COVID-19 era força elevada, com va ser el cas de la República Popular de la Xina.

També té un missatge per a la Xina

En paraules de l'expert, «les experiències anteriors ens ensenyen que als virus no se'ls posen fronteres. Hi va haver un episodi similar fa més d'un segle amb la Grip Espanyola».

I posa com a exemple Austràlia, que va mantenir les seves fronteres tancades durant dos anys, per després patir «una ona molt important quan la resta del món es recuperava de la pandèmia del 1918».

I això és el que estaria passant a la Xina: «Sincerament crec que el Govern xinès s'haurà de preocupar més pel retorn dels seus ciutadans a la Xina, perquè alguns portaran variants americanes i europees allà i ells estan més desprotegits».

Missatge tranquil·litzador

Tot i l'increment dels contagis, el fet que s'hagi anomenat «Kraken» aquesta subvariant no significa que sigui més perillosa. De fet, no és un nom aportat per l'OMS o altres repositoris de variants.

En aquest sentit, no hi ha senyals que aquesta subvariant origini una infecció més greu que les subvariants que ja han circulat anteriorment per Europa. Però sí que aconsella mantenir les precaucions.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp