Màxima preocupació pel virus del Nil: S'expandeix i pot arribar a Catalunya

De moment, la malaltia s'ha cobrat tres víctimes mortals

Imatge d'un exemplar de mosquit 'aedes japonicus'
De moment, la malaltia s'ha cobrat tres víctimes mortals | Catalunya Diari

La crisi del coronavirus ha eclipsat altres malalties presents al nostre país, com el virus del Nil. Es tracta d'una qüestió lògica, a causa de la gravetat de la pandèmia i la seva rapidesa en propagar-se. No obstant això, encara que l'impacte del virus del Nil al nostre país sigui en aquests moments menor, ja són molts els experts que han alertat sobre la possible evolució de la malaltia.


Hi ha risc que el virus del Nil s'expandeixi

L'últim a recordar-ho ha estat el president del Consell General de Col·legis Veterinaris d'Espanya (OCV), Luis Alberto Calvo Sáez, assegurant que aquestes malalties zoonòtiques, «clar que poden estendre's» pel nostre país. 


L'alt càrrec de la institució veterinària ha especificat que no són malalties noves, però sí emergents. «Normalment sorgeixen brots, són menys extensius en principi, però clar que poden estendre's», adverteix Calvo segons recull 'El Heraldo'. 


A diferència del coronavirus, la febre del Nil Occidental i la febre hemorràgica de Crimea Congo necessita que un insecte (un mosquit o una paparra, respectivament) actuï d'intermediari entre animal i persona. Per aquest motiu, la prevenció i conscienciació de la societat juga un paper fonamental en la malaltia. Els veterinaris expliquen que la desparasitació d'animals és crucial per evitar l'expansió d'aquest virus. 


«Ens ocupem de la salut pública a través de la sanitat i el benestar animal, tenim una idea del conjunt global i ens ocupem del tema preventiu, que és on considerem que és més important i és on està la veritable actuació sanitària», conclou l'expert.


De moment, tres morts

El brot de mingoencefalitis vírica, també conegut com a virus de la Febre del Nil, originat a la comarca del Baix Guadalquivir, ha deixat ja tres morts a la província de Sevilla. 
 

Aquest passat divendres, la conselleria de Salut de la Junta d'Andalusia ha informat d'una altra defunció a conseqüència del virus. Un home de 70 anys ingressat a l'UCI de l'Hospital Universitari Virgen del Rocío s'ha sumat a la llista de víctimes, encapçalada per una dona de 85 anys i un ancià de 77 anys.


Malgrat aquesta tercera defunció a conseqüència del virus, el nombre d'hospitalitzacions ha baixat en els últims dies. Actualment es comptabilitzen 33 mostres positives de febre del Nil i 14 casos confirmats que romanen ingressats. D'aquesta manera, es redueix el nombre d'ingressos (el dijous se'n comptabilitzaven 17) i es mantenen el nombre de pacients a l'UCI, que són 6.


Comentaris

envia el comentari