Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus

El Nipah, l'altre virus asiàtic que preocupa els científics

«Suposa una gran preocupació perquè no hi ha tractament i aquest virus té una alta taxa de mortalitat», explica la directora del Centre de Ciències de la Salut i Malalties Infeccioses Emergents de la Creu Roja Tailandesa

Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus
El Nipah és un virus amb una alta taxa de mortalitat més alta que el coronavirus | ACN

Ens trobem en plena tercera onada del coronavirus. Amb les reunions nadalenques, cada vegada hi ha més casos confirmats, fet que preocupa els experts. Però sembla que no és l'única cosa que els preocupa. I és que el Nipah, un virus detectat a Àsia, afecta cada vegada més. Aquest virus és molt més mortífer que la Covid-19, i això és l'últim que sabem sobre ell.

La directora del Centre de Ciències de la Salut i Malalties Infeccioses Emergents de la Creu Roja Tailandesa a Bangkok, Supaporn Wacharapluesadee, ha informat la BBC sobre l'estat de la recerca d'aquest nou virus.

Supaporn pertany a Predict, que és un projecte que detecta i deté malalties que els animals poden passar als humans. Aquestes recerques se centren, sobretot, en les ratapinyades. Segons explica l'experta, el virus nipah «suposa una gran preocupació perquè no hi ha tractament i aquest virus té una alta taxa de mortalitat».

Segons explica per a la BBC, la taxa de mortalitat d'aquest nou virus està entre el 40% i el 75%, depenent d'on ocorri el brot. Wacharapluesadee no és l'única que mostra preocupació per aquest nou virus.

I és que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) analitza, de manera anual, una llarga llista de virus que podrien arribar a causar una emergència per a la salut pública, i així decideixen com prioritzar els fons de desenvolupament i recerca. El virus Nipah es troba entre els 10 primers virus que més preocupen l'OMS.

Per què preocupa el virus Nipah?

Hi ha diverses raons per les quals aquest nou virus preocupa els experts. Una d'elles és, segons explica la BBC, el seu període d'incubació.

I és que pot arribar a tenir una durada d'uns 45 dies, per la qual cosa la persona contagiada podria estendre-ho a altres persones o animals sense adonar-se de si està infectada. Un altre dels factors que preocupen és que aquest virus pot infectar a diverses espècies d'animals. Es transmet a través dels fluids com la saliva i la sang.

Entre els símptomes de les persones contagiades podríem trobar símptomes respiratoris com a tos, mal de coll, fatiga i fins i tot inflamació del cervell que, segons explica la BBC, podria causar convulsions i la mort.

Segons explica Veasna Duong, la cap d'unitat de virologia del laboratori de recerca científica Institut Pasteur a Phnom Penh (i companya de Wacharapluesadee) per a la BBC, «la gent i els gossos de carrer caminen cada dia sota construccions exposades a l'orina de les ratapinyades» en mercats com el de Battambang, a la ciutat Sangkae de Cambodja.

En aquest mercat, segons explica Duong, els humans i ratapinyades frugívores, així com altres animals, estan en contacte diàriament. «Aquest tipus d'exposició podria fer que el virus muti, el que podria causar una pandèmia» afirma Duong.

«Hi ha una gran falta de coneixement»

La científica Duong i el seu equip fa anys que investiguen el virus Nipah. L'any 2013 i fins al 2016, van llançar un programa de rastreig amb GPS integrat per a investigar i saber més sobre el virus i les ratapinyades frugívores.

Segons informa, dos dels llocs que es consideren punts crítics són Bangladesh i l'Índia. Aquestes regions ja han tingut brots del virus Nipah amb anterioritat i el seu contagi està relacionat amb el consum del suc de palmera datilera.

I és que, segons continua informant la BBC, les ratapinyades entren en contacte amb aquests fruits a les nits que, hores després, poden ser recollits per persones locals i ho embenen. Aquest suc és popular en altres regions, com Cambodja. Entre el 2001 i el 2011, es van detectar a Bangladesh un total de 196 persones amb Nipah, de les quals van morir 150.

Duong i el seu equip també expliquen que existeix una gran falta de coneixement sobre els riscos relacionats amb el contacte amb animals com les ratapinyades. De fet, afirma que «el 60% de les persones que entrevistem no sabien que les ratapinyades transmeten malalties. Encara hi ha una gran falta de coneixement». Per això, la científica explica que s'hauria d'informar i educar a la població.