Fotomuntatge de Vladímir Putin i un bombardeig a Ucraïna

Vladímir Putin ja no pot amagar més la xifra de soldats russos que han mort a la guerra

El president de Rússia veu com el seu exèrcit perd força

La guerra ha provocat un mal irreparable a Ucraïna. Rússia, però, tampoc pot presumir de tenir una situació gaire bona. Putin veu com el seu país pateix una autèntica hemorràgia en aquest conflicte.

S'estima que cada dia han perdut la vida 500 soldats russos. L'OTAN fixa entre 7.000 i 15.000 el nombre de militars morts des del 24 de febrer, quan va esclatar la guerra. Aquesta xifra l'ha donat un oficial militar d'aquesta organització.

Els càlculs sobre els morts a la guerra per part de Rússia s'obtenen a partir d'informacions aportades per oficials d'Ucraïna. També compten amb filtracions del bàndol rus i amb dades recollides per diferents serveis d'intel·ligència.

Les xifres que manegen estan molt lluny de les que es van registrar a l'Afganistan durant els deu anys d'ocupació. Aleshores, la Unió Soviètica va comptabilitzar 15.000 soldats morts.

Ahir, dijous, va fer un mes que va començar la invasió de Putin. Es tracta de l'ofensiva militar més gran que s'ha produït a Europa des de la Segona Guerra Mundial. Els russos s'han vist desbordats pel contraatac d'Ucraïna, que els ha pogut plantar cara gràcies a l'ajuda armamentística i econòmica d'Occident.

Rússia eleva el nombre de víctimes mortals en combat a més de 500 en un mes. L'economia del país es comença a ressentir a causa de les sancions imposades per la Unió Europea i els Estats Units. El president nord-americà, Joe Biden, i els seus aliats ahir van discutir noves mesures per a 'ofegar' el Kremlin.

Fotomuntatge de vladímir Putin i un edifici bombardejat
Cada dia, Rússia perd aproximadament 500 soldats | Catalunya Diari

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va fer una videoconferència amb el Parlament del Japó. Durant la intervenció va assenyalar que aquestes últimes quatre setmanes, milers de civils han perdut la vida al seu país. Entre aquest hi havia almenys 121 nens.

Reclamen noves mesures per a posar fi a la guerra. La situació comença a resultar insostenible en alguns territoris on la manca de subministraments i d'aliments és preocupant.

«El nostre poble no pot ni tan sols enterrar dignament els seus familiars, amics i veïns assassinats. Els han d'enterrar als jardins dels edificis destruïts o al costat de les carreteres», remarcava.

El lloc més perjudicat pels atacs de Rússia ha estat Mariúpol. És una ciutat portuària, considerada un punt estratègic per les forces de Putin. Abans del conflicte, tenia una població de 430.000 habitants, que ha quedat reduïda a 100.000.

Fa una setmana, les autoritats locals van informar de 2.300 morts, però després dels bombardejos dels últims dies, aquesta xifra ha augmentat considerablement.

Cadàvers després d'un atac de l'exèrcit rus a Ucraïna
Cadàvers després d'un bombardeig a Ucraïna | Europa Press

 

Rússia continua l'ofensiva a Ucraïna

Tot i la minva de personal i material militar, Rússia intenta mantenir l'ofensiva al territori ucraïnès. Ahir a la nit, l'exèrcit de Putin va carregar contra mig centenar d'instal·lacions militars. Un grup de «caçadors nocturns» format per helicòpters va destruir 24 unitats d'equip militar.

Entre ells hi havia set tancs, cinc vehicles de combat d'infanteria i tres vehicles blindats. A Moscou estimen que han arrasat 1.587 tancs, 261 drons i 1.397 unitats de vehicles militars des de l'inici de la guerra.

A més, amb un míssil de creuer d'alta precisió van destruir un dipòsit de combustible al centre d'Ucraïna. Era el més important en aquesta zona i servia a Kíev per a abastir les tropes. Així ho ha confirmat el Ministeri de Defensa rus a l'informe d'aquest divendres.

Rússia insisteix que el seu objectiu són «les infraestructures estratègiques d'Ucraïna». El que busquen és «interrompre la cadena de subministrament a les forces armades». Així doncs, neguen haver dut a terme qualsevol mena d'atac a la població civil.