Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del volcà Cumbre Vieja en erupció durant la nit

Noves imatges: el volcà de La Palma com mai abans l'has vist

El satèl·lit de l'Agència Espacial Europea ha captat una imatge del volcà en erupció des de l'espai

El volcà de La Palma, que porta des del diumenge en erupció, és alhora un desastre natural i un espectacle visual irrepetible. En les últimes hores hem estat testimonis de la catàstrofe per a molts veïns que ho han perdut tot. Però, també hem vist imatges impactants i d'una gran bellesa visual.

Les cròniques d'ahir van anar acompanyades de fotos espectaculars de l'erupció del volcà i les llengües de lava engolint boscos i cases. Tanmateix, el que encara no havíem vist era la magnitud de la catàstrofe a vista de satèl·lit. I per a això, l'Agència Espacial Europea acaba de mostrar unes imatges en exclusiva des de l'espai.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El satèl·lit 'Sentinel 2' de l'European Space Agency (ESA) ha captat l'erupció volcànica a La Palma des de l'espai. La imatge va ser captada ahir, 20 de setembre, en el marc del projecte 'Copernicus d'Observació de la Terra'. En aquesta, es veuen les llengües de lava fluint pel territori proper a la mar.

Foto des de l'espai

La zona afectada, parcialment enfosquida per la presència de núvols a La Palma, apareix tanmateix encesa amb un vermell intens. És una imatge única i exclusiva que ajuda a comprendre la magnitud del gran fenomen. I és que, en aquests moments, s'ha obert una nova boca i la lava avança lentament cap al mar.

Un espectacle inigualable

Pocs fenòmens naturals generen tanta fascinació com l'erupció d'un volcà. El de La Palma, però, feia 50 anys que hi era adormit i de fet, segons els experts, és la primera vegada que els espanyols veiem una cosa així al nostre territori. És tan al·lucinant que fins i tot, arriben turistes a La Palma només per veure el volcà.

El mateix Govern ha volgut explotar el fenomen i la ministra Reyes Maroto ha encoratjat el turisme de volcà: «Donarem tota la informació perquè l'illa es converteixi en un reclam per als turistes que vulguin veure aquest espectacle meravellós». Un fet que ha estat molt criticat per considerar-se una frivolitat.

Però l'atracció que està generant el volcà és indiscutible, ja que s'ha disparat la demanda turística a l'illa canària. «Ja hi ha gent trucant per anar un cap de setmana a veure el volcà el més a prop possible», diuen en les agències de viatges. Encara que a l'illa es pot viatjar, no es permet estar a prop del volcà.

D'altra banda, Protecció Civil recorda que les comunicacions estan operatives per mar i aire, i es pot accedir sense problemes a l'illa. Però, cal seguir una sèrie de recomanacions del 112 i del Govern canari. Entre aquestes, destaquen no acostar-se al volcà ni als fluxos de lava, i evitar sortir de casa amb cendra en suspensió.

Com és el volcà Cumbre Vieja

Més enllà de la bellesa visual del fenomen, està la desgràcia que porta amb si. Des que va erupcionar el volcà, desenes de cases han estat engolides per les llengües de foc i molts veïns ho han perdut tot. És més, aquesta passada nit, la terra ha tornat a tremolar i s'ha obert una nova boca al volcà.

No obstant això, els especialistes ja van avisar que l'erupció duraria diverses setmanes i fins i tot mesos. Però, tot i això, la situació s'ha complicat en les últimes hores amb l'aparició d'una nova boca eruptiva a la localitat de El Paso. Això ha obligat a desallotjar a més veïns, a part dels 5.500 que ja havien sigut evacuats.

El volcà Cumbre Vieja que ha erupcionat a La Palma és de tipus estrombolià. És a dir, les seves erupcions es caracteritzen per petites explosions sense grans fluxos de lava. Aquests episodis eruptius solen ser cíclics i de petit abast, cosa que ha evitat un desastre més gran.

Per tant, la capacitat destructiva del Cumbre Vieja és menor que altres volcans com els vulcanians o vesuvians. Aquests presenten explosions molt violentes amb gran quantitat de gasos i lava. Aquests tipus de volcans són els que han arribat a causa les grans tragèdies de la història, com a Sicília i Pompeia.