YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

L'efecte advers que han patit uns voluntaris de la vacuna de Pfizer: paràlisi de Bell

Dimarts s'estrenava al Regne Unit la campanya de vacunació

Mostra d'una de la vacunes contra la Covid-19
Dimarts s'estrenava al Regne Unit la campanya de vacunació | Catalunya Diari


Mentre es compleix un mes des que Pfizer anunciava l'eficàcia de la seva vacuna en el 95% i el seu llançament imminent, diverses companyies farmacèutiques han anunciat recentment la seva eficàcia i la finalització dels seus assajos clínics amb les vacunes, com AstraZeneca i Moderna.
 

Però la vacuna de Pfizer ha estat la primera a administrar-se oficialment: s'ha començat a administrar en diversos hospitals del Regne Unit des d'aquest passat dimarts. Al seu torn, l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) ha donat llum verda a aquesta vacuna perquè pugui ser administrada al país. Però en el document d'aprovació, han transcendit certs efectes secundaris inquietants que s'han manifestat en alguns dels voluntaris que han participat en els assajos clínics.

 

Aquest organisme regulador dels Estats Units ha anunciat que quatre pacients van desenvolupar paràlisi de Bell de forma temporal, la forma més comuna de paràlisi que afecta la cara.

 

La paràlisi de Bell sol afectar generalment a un sol costat de la cara, encara que, en els casos més greus, poden quedar paralitzades banda i banda del rostre. Entre les seves manifestacions, s'inclouen tics, paràlisi d'un costat de la cara, caiguda de la parpella i de la comissura de la boca o llagrimeig excessiu de l'ull, entre d'altres.

 

Tot i això, l'informe remarca que no hi ha evidències clares que això hagi sorgit a conseqüència de la inoculació de la vacuna. «No hi ha una base clara sobre la qual concloure una relació causal en aquest moment», destaca l'informe.
 

La paràlisi de Bell

Tot i que el motiu exacte d'aquesta mena de paràlisi encara és un misteri per als científics, la hipòtesi és que la paràlisi succeeix quan una inflamació comprimeix un o diversos nervis facials, de manera que els experts han advertit Pfizer que han d'estar atents i vigilar els casos de paràlisi de Bell ara que s'injectarà la vacuna en poblacions més grans.

 

La paràlisi de Bell és una malaltia que apareix de cop i volta, i els pacients solen notar com en un costat de la cara, els seus músculs es debiliten; alguns pacients també perden l'oïda, el gust, o desenvolupen dolors al voltant de la mandíbula del costat afectat. És una malaltia que afecta 5.000 persones cada any a tot el món, i en la que 7 de cada 10 pacients es recuperen, sigui amb tractament o sense.

 

Com va afectar els voluntaris de l'assaig?

Segons ressalta l'informe, aquesta paràlisi va ser l'únic efecte secundari que es va detectar més en el grup de la vacuna que en el del placebo, pel que va ser considerat desequilibrat. Es va presentar en quatre persones, una de les quals va començar a mostrar la malaltia tan sols tres dies després de l'administració de la vacuna.

 

Un altre dels voluntaris afectats va desenvolupar aquesta paràlisi nou dies després de ser vacunat, i els altres dos van començar amb els primers símptomes al cap de 37 i 48 dies després d'haver rebut la injecció. Tots van tornar a la normalitat en un període d'entre 10 i 21 dies.

 

Una afectació relacionada anteriorment amb la vacuna de la grip

Lavacunacontra la grip suïssa que es va vendre en la temporada 2001-2002 va reportar també alguns casos en què es va detectar aquesta afectació, i sí que es va provar que estava relacionada amb lavacuna, per la qual cosa va ser retirada immediatament del mercat.

 

També hi ha hagut altres vacunes que han estat relacionades amb aquesta paràlisi, però la vinculació finalment no ha pogut ser demostrada: es tracta de les vacunes de l'hepatitis B, diftèria, tètanus, tos ferina i herpes.


Comentaris

envia el comentari