Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla del president del Parlament, Roger Torrent, durant l'obertura de Casa Seat

El motiu pel qual Torrent serà el 3 d'ERC a Barcelona i no a Girona, la seva província

El desgast de Torrent a les comarques més 'puigdemontistes' del país han provocat que el partit el situés a la candidatura barcelonina

Primer pla del president del Parlament, Roger Torrent, durant l'obertura de Casa Seat
El president del Parlament, Roger Torrent, serà el número 3 de la llista d'ERC per Barcelona. | ACN

Tot just aquest dimarts, 8 de desembre, ERC anunciava que el president del Parlament, Roger Torrent, serà el número 3 del partit a la candidatura per la circumscripció de Barcelona. Torrent acompanyarà així el número 1 i candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'exalcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, que serà la número 2 dels republicans. Ara bé: per què Torrent va a la llista de Barcelona quan fins ara sempre havia format part de les de Girona, la circumscripció on va néixer i on resideix, encara a dia d'avui?

Desgast per no haver investit Puigdemont de forma telemàtica

No és pas extraordinari que algunes 'patums' dels partits vagin als llocs capdavanters de les seves candidatures a Barcelona, a fi i efecte de visibilitzar-los més arreu del país. D'exemples n'hi ha de tots els colors. Però sembla que en el cas de Torrent, a més del fet que és el president del Parlament i que ERC el vol utilitzar com a reclam electoral a escala nacional, hi ha un segon rerefons: el fet que la seva participació a la candidatura per Girona podria ser un llast per als republicans.

A les comarques gironines és on Carles Puigdemont, el líder de JxCat, té una implantació més profunda: pel sol fet que Puigdemont és gironí, però també pel profund arrelament de l'independentisme, en especial a les comarques interiors de Girona. I allà, la figura de Torrent és especialment mal vista després que el 30 de gener de 2018 cancel·lés el ple per investir Puigdemont davant d'un advertiment de la justícia espanyola.

ERC se l'endú a Barcelona

El fet que Torrent rebutgés investir Puigdemont va generar malestar fins i tot a les pròpies bases d'ERC a Girona. Davant d'això i del fet que Torrent podia ser un obstacle a l'hora de conquerir votants de JxCat a la demarcació gironina, ERC hauria optat per endur-se'l a Barcelona i deixar per a la consellera Teresa Jordà el lideratge de la candidatura a Girona. Així doncs, Roger Torrent, malgrat que resideix al seu municipi natal, Sarrià de Ter, al Gironès —d'on va ser alcalde entre 2007 i 2018—, serà candidat per Barcelona a les eleccions del 14 de febrer.