Imatge d'una persona comptant bitllets de 50

Xec de 200 €: les persones que el rebran, tot i que no compleixin els requisits

Hi ha una sèrie de col·lectius que no tindran accés al xec anticrisi

El xec anticrisi de 200 € no arribarà a tothom. La intenció és que hi poguessin accedir les famílies més vulnerables, amb els ingressos més baixos. Tanmateix, n'hi ha moltes que compleixen els requisits i que no es podran beneficiar d'aquesta ajuda.

El darrer 15 de febrer es va obrir el termini de sol·licitud, que estarà habilitat fins a l'últim dia de març. Va sorgir d'alguna manera per pal·liar els efectes de la inflació, que va arribar al 10,5 % interanual el mes de gener.

Aquesta ajuda està pensada per a les persones que durant l'any passat estiguessin donades d'alta a la Seguretat Social, com a assalariats o com a autònoms. També hi tenen accés les que percebessin una prestació o un subsidi de l'atur, segons el Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre.

Fotomuntatge de l'Agència Tributària i un bitllet de 200 euros.
Pots demanar l'ajuda fins al 31 de març. | CatalunyaDiari

Per sol·licitar-la també cal complir una sèrie de requisits, on se li presta una certa rellevància a l'aspecte econòmic. Únicament es concedirà el xec a les persones que tinguin fixada la seva residència habitual a Espanya i els seus ingressos no superin els 27.000 € anuals. Pel que fa al patrimoni, el límit va quedar establert en 75.000 €, excloent-ne l'habitatge habitual. La normativa aclareix com queda la situació per a les famílies que tinguin previst sol·licitar-la:

«Per al càlcul s'han de sumar les rendes i el patrimoni» de les persones que convisquin al mateix domicili. Això inclou el «beneficiari, cònjuge, parella de fet inscrita al registre d'unions de fet, descendents menors de 25 anys o amb discapacitat». També hi són inclosos aquí els «ascendents fins a segon grau per línia directa».

Quines persones se'n queden excloses?

Hi ha un parell de col·lectius que, malgrat complir tots els requisits, inclosos els de la renda i el patrimoni, no poden demanar-la. Són aquells que estan cobrant l'Ingrés Mínim Vital (IMV) o que són pensionistes. En aquesta restricció es recullen les pensions del Règim General i els Règims especials de la Seguretat Social.

Des del govern espanyol van justificar aquesta mesura en entendre que amb les seves revaloracions ja s'ha aconseguit l'objectiu de plantar cara a les pujades dels preus. Les pensions contributives van augmentar un 8,5 %, mentre que les no contributives i l'IMV ho van fer un 15 %. A aquests dos grups també s'hi uneixen els que fossin administradors de dret d'una societat mercantil el 31 de desembre.

Imatge d'un home comptant diners
Els pensionistes estan exclosos perquè les seves pagues ja es van revalorar un 8,5 %. | Getty Images

Com sol·licitar l'ajuda

Centenars de milers de persones ja han emplenat el formulari per sol·licitar el xec anticrisi. Només cal entrar a la seu electrònica de l'Agència Tributària i emplenar les dades que sol·liciten. Entre altres coses, caldrà aportar un número de compte perquè ens facin l'ingrés.

En un primer moment, aquesta ajuda de 200 € estava pensada per a la compra d'aliments. Tanmateix, les dificultats per controlar la seva despesa van provocar que se'n concedís una certa llibertat als beneficiaris. Podran utilitzar-la per allò que desitgin.

En cas de no complir les exigències establertes per la llei, la persona interessada rebrà una resolució denegatòria. Queda per saber quan es farà efectiu l'abonament dels diners, però des de l'Agència Tributària han marcat un termini de tres mesos des que finalitzen les sol·licituds. Per tant, abans del mes de juliol s'hauria d'haver fet l'ingrés.

Algunes persones han denunciat les poques facilitats concedides pel govern d'Espanya a l'hora de fer aquests tràmits. Sobretot, perquè exigeixen certificat electrònic o Cl@ve, cosa que no està a l'abast de tothom. Les persones de més edat o famílies més vulnerables, sense accés a les noves tecnologies, es veuran privades de l'ajuda per aquestes raons.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!