Ciutadans xinesos fent-se proves PCR

Noves afirmacions de la Xina que podrien canviar la teoria sobre l'origen del coronavirus

El Ministeri d'Exteriors de país asiàtic assenyala que l'origen del virus no té perquè ser Wuhan

Una dels grans dubtes que es mantenen a l'aire des que va començar la pandèmia és l'origen de la Covid-19. El país on es van detectar els primers casos, la Xina, ha assegurat que el coronavirus tal com es coneix avui dia va ser trobat en molts llocs del territori xinès durant la tardor del 2019 i que, per tant, determinar-ne l'origen és un «assumpte científic molt seriós».

Així ho ha comunicat la portaveu del Ministeri d'Exteriors xinès, Hua Chunying, que segons informacions d'Austràlia, Itàlia i altres països, els primers casos es van trobar «en múltiples llocs en la tardor de 2019». A més, ha recordat que «el marc temporal del primer brot s'està actualitzant constantment». Aquesta afirmació, doncs, xoca directament amb les múltiples teories que han acompanyat el patogen des de la seva aparició, atribuït en nombroses ocasions a l'àmbit animal.

La representant del govern de la Xina tira pilotes fora amb aquest argument i ho fa com a resposta a la premsa del seu país que qüestiona la procedència d'aquest. «No són això fets i no propaganda xinesa?» llançava la delegada xinesa en un míting.

Les múltiples variables del virus

Hua Chunying també va aprofitar per referir-se a l'aparició de noves variables del coronavirus i remarcar l'alta capacitat d'adaptació de la Covid-19. En aquest sentit, va assenyalar la mutació apareguda al Regne Unit i va aclarir que «el govern (britànic) no va fer cap anunci oficial fins al desembre».

El fet que tampoc ha desmentit és que el coronavirus no s'originés a la Xina, assegurant que fet aquesta afirmació seria una «conclusió desgavellada». «Com hem deixat clar repetidament, la posició oficial del govern xinès de traçar l'origen és un assumpte científic molt seriós. Hem de confiar en els científics i els experts mèdics per arribar a una conclusió científica dels fets», va comentar.

Un altre dels comunicats, també va alertar de les teories conspiranoiques que han assenyalat el govern xinès la gestió d'aquest cas i  va alertar que es realitza una «terrible injustícia de la BBC i alguns altres mitjans occidentals en assumptes referents a la Xina. Per què hi ha tantes teories de la conspiració contra la Xina si es tracta d'un assumpte científic? Els experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) encara estan realitzant la seva investigació», va argumentar.

L'OMS investiga l'origen de la pandèmia

El dijous passat, l'Organització Mundial de la Salut va enviar un equip d'experts a Wuhan per aclarir més coses respecte a l'origen del virus. Aquests experts actualment guarden quarantena de 14 dies i es posaran a treballar en el lloc assignat a partir del 28 de gener. La missió compta amb científics de nombroses seus internacionals, com ara els EUA, Japó, Rússia, Regne Unit, Països Baixos, Dinamarca, Austràlia, Vietnam o Alemanya.

Des d'alguns sectors de la premsa, una de les informacions que ha cobrat més força és la que apunta a la contaminació per aliments congelats sortits en altres països i que més tard arribarien al territori xinès. Segons Xinhua, una agència estatal, hi ha proves de «que la Covid-19 hauria circulat fora de la Xina abans del que es creia», assenyalant directament països com Brasil, França, Itàlia o Espanya. «Trobar l'origen del coronavirus és un trencaclosques científic. Que Wuhan fos la primera ciutat a detectar-ho no vol dir que el seu origen estigui allà», assegura la mateixa empresa de comunicació.

El que està clar és que la necessitat imperiosa que existeix en els humans de conèixer l'origen de les coses, de vegades porta a prendre mesures precipitades i poc consensuades. Un exemple clar és aquesta teoria de l'origen de la Covid-19. Enrere comencen a quedar aquelles informacions relacionades amb la sopa de ratpenat o el pangolí, que van aconseguir una fama sense precedents lluny de basar-se en fets científics demostrables.