Tot i que ja fa mesos que se'n parla, la normativa sobre la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a Barcelona no ha entrat en vigor fins aquest dimecres 1 de gener. L'aplicació de la ZBE, però, ha arribat acompanyada de polèmica, ja que s'han presentat més de 2.000 al·legacions per part de persones jurídiques, entitats i grups a l'oposició a la proposta original.
S'han acceptat el 45% de les al·legacions presentades contra la ZBE
Diferents veus han acusat aquestes mesures de perjudicar les classes populars, de voler augmentar les vendes de vehicles nous i de responsabilitzar els ciutadans de la contaminació, en lloc d'assenyalar les indústries més contaminants. Malgrat això, la realitat és que un 45% d'aquestes al·legacions han estat acceptades i han permès suavitzar alguns punts de la normativa de la ZBE, de manera que s'aplicarà de forma més gradual.
En les darreres setmanes el govern municipal ha treballat a partir de les al·legacions i n'ha acceptat quasi la meitat incorporant canvis com la rebaixa de les sancions -inicialment era més elevada- o l'exempció de caràcter social. A més, permetrà als treballadors i autònoms en situació de risc utilitzar el vehicle, encara que sigui contaminant, fins al 2021 per adaptar-se a les noves restriccions.
Els vehicles de persones amb mobilitat reduïda podran circular per la Zona de Baixes Emissions registrant-se i fins que no se'l renovin. #ZBEBarcelona
Consulta més informació, dates i web de registre a:https://t.co/tQzZkyz0vY #ZBEBarcelonapic.twitter.com/LLi8PEpi9z— BCN Accessible (@BCN_Accessible) January 2, 2020
Malgrat aplicar-se les restriccions de la ZBE, no s'ha reforçat el transport públic
En línies globals, però, l'oposició considera que la normativa no s'ha treballat prou ni tampoc ha anat acompanyada d'altres actuacions que facilitin la seva posada en marxa. Principalment lamenten que en paral·lel no hi hagi hagut un reforç del transport públic, que consideren insuficient tot i actuacions com revisar les tarifes de transport per crear nous títols i premiar econòmicament els usuaris usuals.
Amb relació a l'alternativa al vehicle, un estudi del RACC calcula que amb l'entrada en vigor de la ZBE unes 9.000 persones s'afegiran en hora punta a una xarxa de transport públic «al límit de la seva capacitat». I és que l'entitat alerta que cinc línies de Rodalies (R1, R2, R2sud, R3 i R4) i la línia de Terrassa d'FGC ja superen el 100% d'ocupació entre les 07.30 h i les 09.30 h del matí i posa en dubte que puguin fer front a aquest significatiu augment d'usuaris.
Diverses plataformes reclamen l'aplicació d'altres mesures per garantir la ZBE sense perjudicar els ciutadans
Altres mesures reclamades per moviments com Fridays for Future o la Plataforma per la Qualitat de l'Aire que no s'han considerat per la ZBE són el peatge anticontaminació (o peatge urbà) o grans aparcaments a l'entrada de la ciutat. A partir d'aquest dijous també entraran en vigor les noves targetes de metro com són la T-Jove, la T-Usual i la T-Casual.
Des d'avui, de 7 a 20 h, els vehicles més contaminants tenen vetada la circulació per la #ZBERondesBCN.
La mesura afecta 50.000 vehicles al dia i reduirà les emissions de NO2 en un 15%.
Saps si el teu vehicle hi podrà circular?
Comprova-ho a https://t.co/DKd4povKfjpic.twitter.com/8ETqjn0ODV— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) January 2, 2020
La ZBE és una àrea protegida de 95 km2 on no poden circular els vehicles contaminants que no tinguin el distintiu ambiental de la DGT. Les limitacions són de 7 del matí a 8 del vespre de dilluns a divendres i afecta Barcelona, excepte algunes zones i rondes, l'Hospitalet de Llobregat i part de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià del Besòs.
Per ampliar informació: Tot el que has de saber sobre les restriccions de la Zona de Baixes Emissions.