Diversos conductors col·locant cadenes a les rodes enmig d'una nevada intensa

Les zones de Catalunya on més nevarà i plourà divendres: fins a 24 cm de neu nova

Els meteoròlegs es mostren molt esperançats davant la formació d'una nova baixa en les pròximes hores, després del pas de la borrasca Irene

Aquest dimecres hem tingut precipitacions febles a Catalunya, però no és res més que el principi dels canvis que s'acosten. Van passant les hores i tot sembla confirmar que tindrem un temporal de pluja i neu de cara a divendres. És més, tot i que la cota de neu no serà tan baixa com en voldrien molts, les nevades podrien afectar àmplies zones de Catalunya.

A l'espera del gran canvi de temps a Catalunya

De moment, aquest dimecres notarem el pas de la borrasca Irene, que deixarà pluges sobretot a l'oest i al centre peninsular. Com sol passar amb les borrasques atlàntiques, Irene arribarà molt desgastada a Catalunya, per la qual cosa no s'esperen més precipitacions. El que sí que es notarà serà el vent, que bufarà amb ratxes de fins a 70 km/h en punts de Tarragona.

Ja de cara a dijous a la tarda, els mapes indiquen la formació d'una nova borrasca, Juan, que podria portar moltes pluges, aire fred i, per tant, nevades. Ara com ara el gran dubte és on se situarà exactament aquesta baixa, ja que influirà molt en les precipitacions. Pel que fa a la cota de neu, durant el dijous se situarà als 1.100 o 1.000 metres al Pirineu.

Mapa de símbols del Meteocat per dijous al matí
Previsió del Meteocat per a dijous al matí | Meteocat

Descens de temperatures i neu a moltes zones

Si totes les peces encaixen, els amants de la neu estaran d'enhorabona, ja que s'esperen acumulacions molt destacables a Catalunya. Com sempre, la cara nord del Pirineu serà la més beneficiada, amb fins a 24 cm de neu fresca a punts de la Vall d'Aran.

Mapa amb la previsió de neu i de precipitacions de Catalunya pel divendres 19
Divendres es podrien acumular fins a 24 cm de neu i 34 mm de pluja a algunes zones | eltiempo.es

Ara bé, segons eltiempo.es, la gran notícia és que les nevades podrien afectar de manera notable també la cara sud. Els mapes indiquen acumulacions al Pirineu de Girona. Sens dubte, molt bones notícies per a les estacions d'esquí de la zona.

Mapa de símbols del Meteocat pel dia de pluja de divendres, 19 de gener
Previsió del Meteocat per divendres a la matí | Meteocat

Pluges gairebé generalitzades

Mapa de símbols del Meteocat per divendres a la tarda
Previsió del Meteocat per a la tarda del divendres | Meteocat

Però més enllà de la neu, la pluja també podria fer acte de presència a àmplies zones de Catalunya. A zones del nord de Lleida s'esperen fins a 28 mm, mentre que a punts de Tarragona podrien acumular fins a 34 mm. A les comarques del centre podrien caure fins a 20 mm mentre que el Litoral, particularment de Girona, podria quedar una mica al marge d'aquest temporal.

De tota manera, caldrà seguir amb molta atenció l'evolució de les prediccions les pròximes hores. Des del compte de X Projecte 4 Estacions (@P4Estacions) assenyalen que, avui dia, tot apunta a un "dia plujós" a Catalunya. "Neu als Pirineus i potser alguna sorpresa", avisen.