Una ambulància del SEM amb dos tècnics amb roba especial contra la Covid-19

Les 4 zones on més pugen els casos de Covid-19 a Catalunya abans de Setmana Santa

El BIOCOMSC ha demanat evitar les situacions de risc i evitar contactes fora de la bombolla de convivència

El Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BioComSC) ha alertat que no només s'han detectat pujades de casos molt fortes a Montblanc sinó també a Centelles, així com d'altres fortes a Lloret, l'eixample de Lleida i entorns del passeig Sant Joan de Barcelona. Ha apuntat que en la primera onada aquestes pujades s'associaven a grans brots i contagis en entorns de risc «ara prohibits».

El BIOCOMSC avisa que a l'exterior no hi ha protecció absoluta

«No podem assegurar que les raons hagin estat contagis en entorns de risc», ha reconegut el grup.  En aquest sentit, ha recordat que cal evitar interaccions properes llargues i continues de moltes persones perquè són situacions de «gran risc», tant en interior com en exterior.

Per això, ha demanat que si durant la Setmana Santa hi ha trobades fora de la bombolla, cal que siguin de poques persones, en exterior amb distància i mascareta. «L'exterior no et deslliura dels contagis si hi ha contacte estret, tot i que en interior o cridant i sense ventilació és encara pitjor», ha detallat. 

Augmenten els hospitalitzats per Covid-19 a Lleida

Les persones ingressades amb covid-19 als hospitals públics i privats de la Regió Sanitària Lleida han pujat a 119 aquest divendres, 6 més que dijous. Segons dades del Departament de Salut, els pacients crítics a les UCI, es mantenen en 19.

Per centres, a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida hi ha 74 hospitalitzats, 61 dels quals a planta i 13 a l'UCI; al Santa Maria hi ha 9 pacients, 6 a planta i 3 a l'UCI; als centres privats hi ha 35 persones ingressades, 32 a planta i 3 a l'UCI, i a l'Hotel Salut Nastasi hi ha un hospitalitzat.

Les residències de la regió de Lleida, gairebé lliures de coronavirus

La gran notícia és que només una residència de la regió sanitària de Lleida està considerada com a vermella en aquests moments, segons les dades facilitades aquest divendres per Salut. Es tracta de la residència Sant Josep de Malpartit, a Alpicat (Segrià), on actualment hi ha dos residents positius per covid-19 dels 42 que té el centre, un més que divendres passat.

En canvi, segueixen sense registrar cap cas entre els 33 treballadors. El Centre Geriàtric Lleida, que divendres passat era taronja, ara ja és una residència verda, és a dir, lliure de covid-19. Pel que fa a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, totes les residències són verdes en aquests moments.

Amb tot, pel que fa a la presència del virus als centres educatius de Catalunya, aquests segueix agafant empenta aquest divendres, abans de les vacances de Setmana Santa, amb més grups escolars aïllats i un total de 22.222 persones confinades de manera preventiva.