Imatge d'una persona suant en plena onada de calor

Dades molt preocupants: El 2020, el pitjor any de calor a Catalunya d'aquest segle i part de l'anterior

La temperatura mitjana anual ha pujat més de 0,5ºC aquest any a Catalunya

El 2020  ha estat un any càlid  en general a tot Catalunya. La temperatura mitjana anual ha superat en més de 0,5ºC el valor de la  mitjana climàtica del període de referència 1961-1990 de manera generalitzada. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, i a falta de fer una anàlisi definitiva, el 2020  ha estat l'any  més càlid  des del 1950. Gairebé tots els mesos de l'any  han presentat un comportament càlid, amb un febrer que ho va ser excepcionalment, i només amb l'excepció de l'octubre, que va ser un dels més freds de les últimes dècades a Catalunya.

Aquest 2020  cap estació de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques del Meteocat ha registrat una temperatura mitjana anual que sigui inferior al valor que li correspon a la mitjana climàtica de 1961-1990. La major part del territori ha tingut una anomalia d'1ºC respecte aquesta mitjana, mentre que a la ciutat de Barcelona hi ha hagut per quart any  consecutiu el valor més alt d'anomalia, de +2ºC. La temperatura mitjana anual  més alta a Catalunya  ha superat per poc els 18ºC a Barcelona, mentre que els indrets més freds s'han localitzat a zones de més altitud del Pirineu i Prepirineu, on ha quedat per sota dels 6ºC.

Any plujós

Pel que fa a la precipitació, a diferència del 2019 el 2020  ha estat un any plujós  a la major part del territori. El percentatge que suposa la precipitació  del 2020  respecte de la mitjana  de referència  del  període 1961-1990 ha superat el 110% a gran part del país. En el cas del quadrant nord-est i el sud-oest del país s'hi ha recollit més del 150% de la mitjana climàtica, en concret a la capçalera de la Muga, al litoral i Prelitoral Central, al Vallès, el Maresme i Garrotxa, i a la zona pròxima als Ports.

En general, tot i que la passada tardor va ser seca, el balanç anual ha quedat ben compensat en general amb un hivern i una primavera plujosos, i també amb un estiu plujós  a comarques del nord-est. La precipitació total anual  del 2020  ha presentat els valors més baixos a punts del Segrià i de la Noguera: 419 mm a Seròs (Segrià) i 419,3 mm a Algerri (Noguera). Els més alts s’han donat d’una banda a l’extrem nord-est del país, a la capçalera de la Muga, amb els 1839,5 mm recollits a Lliurona (Alt Empordà), i també a l’extrem oposat, al sud-oest, a la zona dels Ports amb els 1922,9 mm al PN dels Ports (Baix Ebre) que superen enguany qualsevol registre del Pirineu.


L'any més càlid des de 1950

A 15 de les  20 sèries que s’han usat per a construir una mitjana global  del territori i que disposen de dades des del 1950, el 2020  se situa entre els 4 anys més càlids  dels darrers  71 anys, i com el més càlid  a les sèries climàtiques de Vielha, Igualada-Òdena, Girona i Caldes de Montbui i Barcelona. l'Observatori Fabra. També a les dues sèries centenàries del país, el 2020  se situa com el segon més càlid  dels darrers 116 anys a l’Observatori de l’Ebre, i com el més càlid  de tots dels darrers 107 anys  a  l’Observatori Fabra de Barcelona.


Any més càlid a Europa

Segons l’informe preliminar del programa Copernicus de la Unió Europea, l’any 2020, a escala planetària, podria situar-se entre els tres més càlids  des que hi ha registres, empatat amb el 2016, de manera que els sis anys més càlids  s’hauran donat tots del 2015 ençà. A escala europea, el 2020  resulta ser l’any  més càlid  des que hi ha registres, amb una  temperatura mitjana que ha resultat 0,4ºC superior a la del 2019, rècord fins ara.