Imatge d'arxiu d'un termómetre

Protecció Civil activa l’alerta per onada de calor a tot Catalunya

L’episodi, un dels més importants dels últims anys, ha començat dimarts i s’allargà durant tota la setmana, amb fins a 40º o més a partir de dijous a punts de l’interior

 

Protecció Civil ha activat aquest dimarts al migdia l’alerta del pla PROCICAT per onada de calor generalitzada a tot Catalunya. Les temperatures extremes ja han començat a arribar aquest dimarts per Ponent i s’aniran estenent per tot el territori fins dijous, quan la calor serà extrema a tot arreu i durarà fins el cap de setmana assolint o superant els 40º a punts de l’interior. 

Aquesta situació extrema s’allargarà molts dies, raó per la qual es preveu una de les onades de calor més importants dels últims anysa casa nostra. L’arribada d’aires molt càlids provinents directament del nord d’Àfrica, impulsats per una borrasca encallada a l’Atlàntic, farà que les temperatures no parin de pujar dia rere dia, assolint-se valors ja extrems a Ponent aquest dimarts, a tot l’interior dimecres i a la resta de Catalunya a partir de dijous. 

En aquest sentit, i especialment entre dijous i dissabte, quan viurem el punt àlgid d’aquesta onada de calor, es preveu que les temperatures màximes es moguin entre els 33º i 39º a gran part de l’interior i del prelitoral però al voltant o superant lleugerament els 40º a Ponent, vall de l’Ebre i, localment, algunes zones de la Catalunya i Altiplà Central. A la costa també es superaran els 30º en molts casos amb marcada xafogor.

Atenció amb les mínimes també, ja que voltaran els 25º a zones de la costa però també de l’interior amb nits tropicals de molt mal dormir. A gran part de Catalunya no es baixarà dels 20º de nit amb calor generalitzada. Una onada de calor de primera categoria que també deixarà un cel terrós per la pols sahariana en suspensió. A la costa, el vent del sud càlid es reforçarà amb algunes boires, ja que les elevades temperatures contrastaran amb l’aigua encara freda del mar. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diverses alertes per calor extrema, amb les més extenses de cara a dijous: 

Consells per combatre l’onada de calor

Una situació d’onada de calor amb temperatures tòrrides tan extremes com les que es preveuen aquests propers dies a Catalunya ens obliguen a prendre mesures per tal de no patir cops de calor i d’evitar al màxim posar al límit el nostre cos. Per aquesta raó, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha activat en fase 2 el Pla d’actuació per prevenir els efectes de la forta calor sobre la salut, el POCS. En aquest sentit, Protecció Civil fa aquests consells bàsics per prevenir problemes davant de la intensa calorada:

  • Hidratar-se molt sovint amb aigua i evitant beure alcohol ni ingerir menjars abundants.
  • Evitar sortir al carrer durant les hores de més calor. Costums rutinaris com ara anar a fer la compra es recomana fer-los quan el sol i la calor disminueixin al vespre.
  • Les persones que treballen a l’aire lliure han de dur el cap cobert amb una gorra i beure més aigua del normal.
  • També és recomana que les persones que duen a terme esport a l’aire lliure ho facin en hores de menys calor, ja sigui a primera o última hora del dia.
  • Les persones que pateixen malalties cròniques, així com els infants i la gent gran, són els col·lectius més vulnerables amb la calor. En aquest sentit, es demana que es vetlli perquè s’hidratin sovint, ja que aquestes persones no tenen la sensació d’estar-se deshidratant.
  • Si no es disposa d’aire condicionat o ventilador, es recomana passar almenys dues hores en un lloc fresc com ara biblioteques o centres comercials, on si que hi ha aire condicionat.
  • És important visitar un cop al dia com a mínim els familiars o gent gran que viuen sols per comprovar que beuen aigua i que segueixen els consells per calor extrema.
  • Si tenim mascota, l’hem de treure a passejar durant les hores més fresques, mentre que durant el dia ha de tenir molta aigua a l'abast i assegurar-nos que està a l’ombra.

Ris d’incendis molt elevat

Aquesta onada de calor també és una molt mala notícia pels boscos, ja que les elevades temperatures deixaran molt eixut un terreny que, a moltes comarques, ja pateix una severa sequera territorial a causa del dèficit de pluges de l’hivern i la primavera, estacions que han estat molt seques a diverses zones. El Pla Alfa dels Agents Rurals alerta d’un risc de foc força alt arreu però especialment elevat a les comarques de Lleida i interior de Catalunya:  

Per aquesta raó, és molt important no fer foc en zones de vegetació i als voltants, no llençar petards si tenim camps i boscos a prop i recollir qualsevol tipus de brossa que trobem a la natura, ja que una simple ampolla de vidre pot desencadenar un foc per l’efecte lupa.

També et pot interessar...