Imatge d'un termòmetre molt alt en plena onada de calor

Alerta a Catalunya per l’arribada d’una nova onada de calor: tornen els 40º

Protecció Civil activa l’alerta del pla PROCICAT per onada de calor davant d'un segon episodi de temperatures de fins a 40º

No en sortim d’una que n’entrem en una altra. Després de l’onada de calor de la setmana passada, Protecció Civil ha anunciat aquest matí de dijous, 6 d’agost, que ha emès un comunicat anunciant que activa l'alerta del pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor, la segona de l’any, de cara al nou episodi de temperatures extremes que arriba de cara als propers dies.

A diferència de la setmana passada, aquesta situació d’ambient tan pesat es pot allargar més dies sense una refrescada sobtada a la vista. El nou episodi començarà divendres i s’allargarà fins a l’inici de la setmana vinent, i sembla que el dia més insuportable seria dissabte.

Tornen els 40º

La zona més afectada serà la del pla de Lleida, on el perill de temperatures extremes s’allargarà, almenys, durant tres dies consecutius, amb fins a 40º a les zones més càlides. Pel que fa a la resta del territori, a l’interior i al prelitoral s’assoliran màximes de 34º a 39º entre divendres i el cap de setmana, mentre que a la costa també se superaran els 30º amb una marcada sensació de xafogor.

A més del pla de Lleida, diversos punts de la Catalunya Central, la vall de l’Ebre i del Prepirineu també registraran les temperatures més altes del territori. Per la seva banda, el Departament de Salut  ha posat en marxa el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2.

Nits tropicals

Pel que fa a les mínimes, tornaran a ser altes amb nits de mal dormir. De fet, en els dies de més calor els valors nocturns tornaran a quedar pel damunt dels 20º, amb nits tropicals generalitzades fora del Pirineu. A més, en alguns trams de la costa es pot produir el fenomen de nit tòrrida, amb mínimes pel damunt dels 25º.

Mesures de prevenció

Per la seva banda, Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que habilitin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

També es demana als consistoris que, especialment, si han de condicionar els espais i atesa la situació de pandèmia per coronavirus, que ho facin tenint en compte les mesures sanitàries i de seguretat pertinents (distància de seguretat, ús de mascareta i disposició de gel hidroalcohòlic).