Almenys 69 morts a la Xina i Filipines pel pas del tifó Mangkhut

La potent tempesta ha estat especialment destructiva al país-arxipèlag on una esllavissada ha provocat la mort de com a mínim 30 miners

El pas del potent tifó Mangkhut a la Xina i a les Filipines està provocant autèntics estralls i deixa un rastre de destrucció. La pitjor part se l’ha endut sens dubte el país-arxipèlag situat a l’oceà Pacífic, on han mort almenys 65 morts i ha destruït tot el que ha trobat al davant, mentre que al sud de la Xina els morts s’eleven a com a mínim 4 persones.

El tifó va arribar aquest cap de setmana a les Filipines amb categoria 5, la màxima possible, forts vents sostinguts de més de 200 quilòmetres per hora i fortes pluges torrencials. Una combinació explosiva que ha destruït pràcticament tot el que s’ha trobat al seu pas, especialment al nord de l’illa.

30 miners morts en una esllavissada a les Filipines

Una de les notícies més dramàtiques que deixa aquest tifó és la d’una esllavissada al nord de les Filipines que ha atrapat a un grup de miners, provocant la mort d’almenys 30 dels treballadors,  mentre que un nombre indeterminat de miners segueixen desapareguts.

De fet, aquest desastre ha provocat la paralització temporal i parcial de l’activitat minera a tota aquesta zona del nord del país. A la resta de l’arxipèlag, a més dels 65 morts, hi ha un mínim de 43 desapareguts i 65 ferits. En aquest sentit, 300 membres dels serveis d’emergència i seguretat del país, així com voluntaris, treballen en la recerca de més víctimes i desapareguts.

La tempesta ha devastat el nord de les Filipines
La tempesta ha devastat el nord de les Filipines | EFE

 

El Consell Nacional filipí de Control de Desastres (NDRRMC) informa que un total de 270.388 persones s’han vist afectades pel pas del tifó en 30 províncies del país, més de 154.000 de les quals han estat acollides a centres d’evacuació. Les classes escolars s’han suspès a quasi 1.000 municipis i hi ha hagut greus afectacions en el transport i comunicacions amb, per exemple, més de 250 vols cancel·lats. 

4 morts i més de 3 milions de desplaçats a la Xina

Malgrat que el tifó ha arribat al sud de la Xina amb categoria 5, el nivell de destrucció no ha estat tan elevat com a les Filipines, on la pobresa del país és extrema. No obstant, almenys 4 persones han mort a la província de Canton, tres de les quals per la caiguda d’arbres i la quarta per la caiguda de material de construcció.

A més, més de 3 milions de persones de la zona han estat reubicades i s’han comptabilitzat com a mínim 213 persones ferides a Hong Kong  com a conseqüència del fort temporal. Els forts vents i les pluges torrencials han causat greus inundacions, grans onades al mar i molts problemes de transport i comunicacions. El tifó va perdent intensitat però encara pot provocar greus estralls.

El tifó ha arribat amb molta força al sud de la Xina
El tifó ha arribat amb molta força al sud de la Xina | EFE