Gran notícia: Pantans i aqüífers a vessar després d'un any hidrològic de pluges rècord

En alguns casos, son els valors més elevats des de fa gairebé mig segle

Image d'un embassament obrint comportes després d'un temporal de pluges
L'any hidrològic 2019-2020 ha estat un dels més plujosos de l'última dècada i en alguns casos, gairebé mig segle | Arxiu

El passat 30 de setembre va acabar l'any hidrològic d'aquest 2019-2020 i en el còmput global s'ha registrat un 30%més de pluja respecte a la mitjanaclimàtica. És un balanç molt positiu que ha permès omplir de nou embassaments i aqüífers. L'ACA (Agència Catalana de l'Aigua), el defineix com a un any molt humit i amb registres de pluja que han arribat a superar els 950mm en l'àmbit de les conques internes, una quantitat que supera bastant la mitjana que assenyala l'atles climàtic de Catalunya, que se situa al voltant dels 750 mm.

Pantans gairebé plens

A conseqüència de dos grans episodis i d'altres llevantades, aquest any, els embassaments han tingut volums molt alts durant diversos mesos seguits. A més a més, durant aquests mesos s'han registrat avingudes importants, que han provocat l'alliberament de 780 hm3 d'aigua per qüestions de seguretat, un volum superior al que poden emmagatzemar els embassaments de les conques internes.

Els mesos d'octubre del 2019 i gener i abril del 2020 van ser especialment humits, d'una banda per una 'DANA' o gota freda, registrada a l'octubre que va disparar el cabal del riu Francolí, i per altra per la pluja acumulada per la borrasca 'Gloria', al gener.

Estat insòlit dels Aqüífers

Segons l'ACA, aqüífers com el Carme Capellades, el del delta del Llobregat i la Tordera han registrat volumshistòrics. L'aqüífer del Baix Llobregat ha assolit nivells pròxims als 12 metres sobre el nivell del mar en punts de control a Sant Vicenç dels Horts, el millor registre en els darrers 50 anys. L'aqüífer de la Tordera ha assolit registres històrics entre els mesos d'abril i juny, i s'ha situat, de manera sostinguda i continuada, en un nivell superior a tres metres per damunt del nivell del mar.

Estat actual dels embassaments

Després de l'estiu, la majoria d'embassaments acostumen a patir una davallada contundent fruit de l'estrés hídric que passem al llarg de l'estiu. Tot i això, en el cas d'aquest any, a l'estiu ha seguit plovent a molts indrets amb nombrosos dies de tempesta. Per tant, els embassaments han patit una baixada des de la primavera, però molt inferior al que hagués pogut ser si haguéssim tingut un estiu sec. A continuació, us deixem un petit llistat amb l'estat actual dels embassaments de les conques internes que, en el seu conjunt, es troben al 84% de la seva capacitat. Tot i això, cal destacar l'excepció a les terres de l'Ebre, on Riudecanyes es troba només al 32%.

  • Darnius, 65%
  • Sau, 73%
  • Susqueda, 93%
  • La Baells, 88%
  • La Llosa del Cavall, 92%
  • Sant Ponç, 92%
  • Foix, 99%
  • Siurana, 87%

Comentaris

envia el comentari