Atents al cel aquesta Castanyada: Arriba la Lluna blava més 'tenebrosa' des del 1944

Una inusual Lluna plena brillarà al llarg de la nit més curiosa de l'any

Imatge de la Lluna plena vista des de Catalunya
La Lluna blava serà espectacular durant la nit de la Castanyada | Arxiu

Estem a poc més d'una setmana exacta de la nit més esperada de l'any per a tots els que estimem la Castanyada. I encara que alguns ja estem apuntant al nostre calendari aquesta festa, hi ha una raó més per la qual també estrenem aquest mes amb un somriure: octubre és l'època de l'any en on podem contemplar les llunes més boniques, i aquest any per partida doble. Afortunadament, podrem presenciar dos fenòmens que es repeteixen molt de tant en tant la nit del 31 d'octubre: es tracta de la Lluna blava.

La Lluna serà de color blau? 

No ben bé, no van per aquí els trets. La propera Lluna blava arribarà el 31 d'octubre del 2020. Aquest és el nom que rep la segona Lluna plena en un sol mes, cosa que passa rares vegades, aproximadament cada dos anys i mig. Segons la NASA, els mesos només tenen una Lluna plena que estan separades per 29 dies, però, de vegades passa que 'es cola' una segona en un sol mes, com és el cas d'aquest octubre.

D'aquesta manera, aquest nom no indica el color del satèl·lit, que es veurà amb total normalitat al cel. L'última vegada que es va produir una Lluna blava va ser el 31 de març de 2018, mentre que, de forma excepcionalment primerenca, la següent serà el 21 d'agost de 2021, trencant amb els terminis habituals d'aquest fenomen.

Una Castanyada especial

La nit de la Castanyada sempre s'ha associat a aspectes tenebrosos, com bruixes, gats negres, morts vivents o Llunes plenes. No obstant això, el normal en aquesta festa és que el satèl·lit no passi per la seva fase plena, ja que aquesta coincidència té lloc cada 19 anys, i sempre és Lluna blava en aquest cas.

D'aquesta manera, i tenint en compte el calendari astronòmic, no serà fins a l'any 2039 que la Lluna blava aparegui de nou durant la nit de la Castanyada. Però aquest any encara té una altra singularitat afegida. Malgrat que la Lluna blava de la Castanyada només es dóna cada 19 anys, el fet que el fenomen es pugui veure en totes les franges horàries planetàries no passava des de 1944.

Una dada més que augmenta el suspens i el terror que molta gent associa a aquesta nit tan especial. Així mateix, no necessitarem cap complement òptic per ser testimonis i observar el fenomen, l'únic que es necessitarà és que les condicions meteorològiques juguin a favor nostre i això no se sabrà fins uns pocs dies abans.


Comentaris

envia el comentari