Troben l’estrella germana bessona del Sol

El nou astre, que es diu HD186302, està a 184 anys llum de la Terra i va néixer fa uns 4.600 milions d’anys. Les dues estrelles es van formar en el mateix cúmul massiu

El sol és l'estrella del nostre sistema
El sol és l'estrella del nostre sistema | Arxiu

Un grup d’astrònoms de l’Institu d’Astrofísica i Ciències de l’Espai de Portugal (IA2) ha descobert el germà bessó del Sol. Es tracta d’una estrella que està a 184 anys llum de la Terra i que es va formar en el mateix cúmul massiu que l’astre del nostre sistema solar, fa uns 4.600 milions d’anys, però algun esdeveniment que no es coneix els va separar. Els seus descobridors ho han explicat en un article a la revista ‘Astronomy & Astrophysics’. 

La nova estrella presenta la mateixa temperatura, composició química, llum i edat que el Sol. Són dos elements totalment iguals i, a més, les estrelles sempre neixen en grup, cosa que reforça més aquesta nova descoberta. A més, l’estudi d’aquest germà bessó del Sol ajudarà a descobrir més informació de com i en quines condicions es va formar la nostra estrella, ja que fins ara hi ha molt poca informació al respecte.

Imatge de la nova estrella bessona del Sol
Imatge de la nova estrella bessona del Sol | ESO/H. SANA

 

Oportunitat per buscar un germà bessó a la Terra

De la mateixa manera que s’ha demostrat ara que el Sol té un germà bessó, la idea que en un altre sistema hi hagi planetes amb les mateixes condicions que la Terra, és a dir, amb vida, és encara més viable. Segons els experts, existeix la possibilitat que la vida hagi estat transportada entre planetes al voltant de les estrelles del cúmul solar.

«Alguns càlculs teòrics mostren que existeix una possibilitat no menys important que la vida s’estengui des de la Terra a altres planetes o sistemes planetaris», explica Adibekyan, investigador de la Universitat d’Oporto, que afegeix que es pot donar la circumstància que un planeta molt llunyà sigui de tipus rocós, dins de la zona habitable de l’estrella i que estigui «contaminat» per la llavor de la vida de la Terra.

En aquest sentit, l’equip d’astrònoms ha impulsat ara una campanya per buscar planetes al voltant d’aquesta nova estrella bessona del Sol. A mesura que es trobin més astres i planetes, la informació servirà per entendre millor l’inici del nostre sistema solar i de la galàxia.


Comentaris

envia el comentari