El impacto del fuerte huracán en Bahamas

L’huracà Dorian arrasa les Illes Àbac amb vents de fins a 295 km/h, al nord-oest de les Bahames

El cicló, que aquest diumenge va aconseguir la seva màxima categoria, es dirigeix ara a la Gran Bahama, per a seguir el seu recorregut posteriorment cap als EUA. És un huracà dels més intensos i catastròfics d’ençà que hi ha registres

L'huracà Dorian ha portat aquest diumenge la devastació a les Illes Àbac, al nord-oest de l'arxipèlag atlàntic de les Bahames amb una població pròxima als 15.000 habitants, molts dels quals havien abandonat la zona abans de l'arribada del cicló. L'huracà ha copejat les illes amb vents de fins a 295 km/h, els més alts registrats mai al nord-oest de l'arxipèlag. 

Les autoritats van demanar l'evacuació dels residents de les zones baixes, més exposats a la pujada de les aigües i a les pluges torrencials. Els veïns es van protegir en escoles i esglésies, refugis poc segurs en unes illes majoritàriament planes, sense zones elevades on protegir-se de les inundacions.

L'huracà, de categoria 5, va tocar terra aquest diumenge al Cayo Elbow, a les Illes Àbac, deixant destrucció al seu pas amb els seus forts vents i pluja. Les pluges van provocar inundacions d'aigua que gairebé van cobrir els habitatges, moltes amb els sostres destrossats per la força dels intensos vents.

L'huracà més intens que s'ha format al món des de principi d'any, va arribar al màxim a l’escala de Saffir-Simpson (que arriba fins a 5) aquest diumenge, poc abans d'impactar a les Illes Àbac. Malgrat tocar terra, el cicló va continuar intensificant-se i la força dels seus vents van aconseguir arribar als 297 km/h, segons el Centre Nacional d'Huracans (CNH) dels Estats Units.

Rumb als Estats Units

L'huracà avança a una velocitat molt lenta i no s'espera que superi les Bahames fins al dilluns a la tarda. La previsió és que se situï davant les costes est de Florida i Geòrgia el dimarts i el dimecres, avançant lentament cap al nord fins a col·locar-se, dijous o divendres, davant les Carolines.

«No estem encara fora del bosc», va advertir el Governador de Florida, Ron DeSantis, que va assenyalar que alguns models meteorològics col·loquen a Dorian més prop de les costes de l'estat. «Hem d'estar preparats i estar atents», va dir. En el comtat de Palm Beach, es va ordenar l'evacuació de caravanes, habitatges precaris i zones d'altitud especialment baixa.

Florida, Carolina del Sud i Carolina del Nord, així com 12 comtats de Geòrgia, han declarat l’estat d'emergència, mobilitzant recursos estatals per a preparar-se per a combatre els efectes de Dorian. «A més de Florida, també Carolina del Sud, Carolina del Nord, Geòrgia i Alabama és molt probable que resultin impactats (molt) més fort del que es preveu. Sembla un dels majors huracans de la història. Ja és categoria 5. Cura, i que Déu beneeixi a tots!», va piular el president dels Estats Units, Donald Trump.

Un huracà de rècords

Des del 1935, un cicló va establir un rècord que no havia estat superat o igualat fins a aquest diumenge. Era l'huracà conegut com a ‘Labor Day’. El cicló va registrar la força més gran dels seus vents màxims sostinguts en tocar terra, uns 295 km/h i des de llavors va passar als llibres d'història. Ara, Dorian ha arribat aquest registre per primera vegada en 84 anys.

Abans de tocar terra a Gran Àbac, Dorian també va impactar el Elbow Cay amb vents sostinguts de 289 km/h. Segons el CNH, és la força més intensa que havia aconseguit alguna tempesta abans de tocar l'arxipèlag a la història moderna. De fet, mai abans, des que es tenen registres, un huracà de categoria 5 havia copejat les Illes Àbac.

L'avió de reconeixement va detectar aquest diumenge, que la intensitat dels vents al voltant de l'ull de Dorian rondava gairebé els 300 km/h. Amb aquesta dada, el situen entre els primers huracans amb vents més forts a l'Atlàntic des que es van començar a registrar sistemàticament el 1950, al costat de Gilbert (1988) i Wilma (2005) que també van arribar als 297 km/h. De moment, el rècord de vents màxims el manté l'huracà Allen, que va registrar fins a 305 km/h. 

Però els ‘rècords’ de l'huracà no s'acaben aquí. Dorian també es troba en la llista dels ciclons que han tocat terra amb menor pressió atmosfèrica. Quan va arribar a les Bahames aquest diumenge, la seva pressió central va baixar als 910 hectopascals, una xifra menor fins i tot que la que tenia l'huracà Andrew quan devastar Florida el 1992. Així i tot, el ‘Labor Day’ de 1935, ostenta el rècord màxim de pressió en tocar terra, amb tan sols 892 hectopascals.

També et pot interessar...