Els gossos socorristes no poden actuar a platges catalanes

Agilitzarien el procés de rescat de manera important, però la normativa municipal els prohibeix l'accés

Gos socorrista
S'ha fet una prova pilot a Sant Pol de Mar, amb bons resultats   | Twitter | @324cat

Ràpids i efectius, però vetats. Cinc gossos han estat entrenats per salvar vides a Catalunya. Però tot i estar operatius i en plenes facultats, no poden actuar mà a mà en els rescats de socorristes en platges catalanes. Les normatives municipals prohibeixen l'accés dels gossos a la majoria de zones de bany, a partir de Setmana Santa. «Tot i això, sí que es permeten als gossos pigall. És aquí on, variant una mica la normativa, haurien d'acceptar també gossos de rescat», explica Ramsès Martí, instructor de rescat aquàtic.

Agilitzarien el salvament de banyistes

Algunes races de gos poden arrossegar fins a 1.500 quilos, tal com avança la CCMA, fet que permet a l'animal rescatar més de dues persones a la vegada, inclús fins a cinc. Sense prescindir de ningú, la cooperació entre el socorrista i l'animal agilitzaria molt el procés de rescat a mar obert, a base de relleu. Si l'home o dona al capdavant de la seguretat de la platja, fa l'anada el més ràpid que pot, el gos pot fer la tornada, més ràpid, tenint en compte que la persona tindrà ja més desgast.

I el pes que poden suportar no és l'única característica que els fa especials per a la labor. Els gossos de raça Terranova, per exemple, tenen membranes interdigitals a les quatre potes, com els ànecs, ideals per moure's pel medi aquàtic i úniques per al salvament marítim.

Primera prova pilot a Catalunya

Una pràctica molt habitual en països com Itàlia o França, encara és tot un món per descobrir a Espanya. De totes maneres, podria ser que s'acabés modificant la normativa per a introduir els gossos al cos de salvament. De moment, s'ha fet una prova pilot a Sant Pol de Mar, al Maresme, que ha complert les expectatives.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari