Ja es veu el final de l’onada de calor

Les temperatures ja baixaran una mica entre diumenge i dimarts, encara amb calor intensa, però notarem el canvi sobretot a partir de dimecres

Sembla que ja es veu la llum al final del túnel pel que fa a aquesta calor asfixiant. L’onada de calor provocada per una massa d’aire africà molt càlid té els dies comptats, tot i que encara ens afectarà ben bé 2 o 3 dies. Entre diumenge i dimarts continuarà fent molta calor, però els termòmetres aniran reculant molt a poc a poc.

Serà sobretot a partir de dimecres quan notarem el canvi d’aires amb més claredat. I és que els mapes porten dies insistint en què al llarg de la segona meitat de la propera setmana les temperatures es començaran a normalitzar per l’època, tot i que seguirà fent calor que serà més confortable que no pas aquests dies.

Els mapes també indiquen que a partir de dijous i divendres podríem tenir un increment de la inestabilitat, tot i que aquest extrem encara haurem d’esperar uns dies per confirmar-lo.

Punt i final a la calor extrema

Temperatures màximes clarament més baixes previstes per dimecres
Temperatures màximes clarament més baixes previstes per dimecres | GFS

 

Aquests dies estem veient com els termòmetres s’enfilen ràpidament pel damunt dels 35º a gran part del país, inclús s’assoleixen o es superen els 40º a Ponent i a la vall de l’Ebre. Unes temperatures que estan  entre 5 i 7 graus pel damunt de la mitjana normal per l’època.

De fet, una de les pitjors parts d’aquesta onada de calor se l’està enduent la costa, on hi ha llocs en els que les temperatures mínimes no baixen dels 25º i, inclús, dels 28º i 29º. Tot plegat amb xafogor intensa que fa impossible poder dormir de nit. 

Ara, sembla que tot plegat ja té data de caducitat, ja que, malgrat que ens queden encara uns dies de calor molt intensa, les temperatures poc a poc aniran reculant i entre dimecres i dijous ja podríem tenir moltes màximes entre els 28º i els 33º amb una calor molt més normal per l’època.

Possibles tongades de ruixats i tempestes

Imatge espectacular dels llamps a sobre del mar des de Teià, al Maresme
Les tempestes poden anar a més a finals de la propera setmana | Elisabet Roch
 

La massa d’aire calent d’origen africà s’anirà enretirant i deixarà pas a una massa d’aire més fresca. Aquesta baixada de les temperatures, però, no vindrà sola, ja que sembla que a partir de dijous i sobretot el cap de setmana tindríem més ruixats i tempestes a diversos punts del país. 

Encara queden dies, així que en properes actualitzacions de la previsió anirem concretant si el temps serà tan mogut com sembla de cara al proper cap de setmana, en l’epicentre de les vacances d’estiu.