IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Lluna dels Llops i el primer eclipsi lunar tindran lloc aquesta setmana

Aquest 10 de gener tindrà lloc dos nous fenòmens astronòmics del 2020, després que aquest passat cap de setmana els Quadràntids il·luminessin els cels nocturns

Imatge de la lluna plena amb un color vermellós
La primera lluna plena de l’any també és coneguda coma Lluna del Llop | PixaBay

Han passat pocs dies de la pluja d’estels dels Quadràntids i ja s’apropen els següents fenòmens astronòmics del 2020: la primera lluna plena i el primer eclipsi lunar penumbral. Aquests fenòmens tindran lloc aquest pròxim 10 de gener, d’un total de 13 llunes plenes i 4 eclipsis lunars que esperem veure durant el 2020.

Segons la NASA, l’eclipsi lunar penumbral arribarà el seu punt màxim a Europa, Àsia i gran part d’Àfrica aproximadament cap a les 7:09 pm UTC, tot i que durarà, més o menys, unes 4 hores. Des d’Australia també es podrà veure la posta de la lluna.

En canvi, l’eclipisi no serà visible des d’Amèrica del Nord i del Sud, ja que serà de dia. En tot cas, sempre hi haurà la possibilitat de seguir l’esdeveniment gràcies a la transmissió en directe per The Virtual Telescope Project a Roma, a partir de les 5 pm UTC.

Lluna del Llop

La primera lluna plena de l’any també és coneguda coma Lluna del Llop. Aquesta nomenclatura té els seus orígens en els llops, que arribats a aquesta època, es mostraven més vocals i feroços i així ho demostraven amb els seus udols.

En altres paraules, durant el gener, aquests animals solien comunicar-se amb forts udols a grans distàncies nevades per a caçar.

Eclipsi lunar penumbral

Aquest tipus d'eclipsi ocorre quan el Sol, la Terra i la Lluna estan perfectament alineats. Més específicament, es veu quan la Lluna travessa part de la Terra, ocultant part de la llum del Sol. El resultat final és que es veu la Lluna lleugerament més tènue al cel.

Els eclipsis lunars penumbrals no són especialment estranys. L'eclipsi penumbral de gener serà el primer de quatre durant el 2020, a l'espera que arribin els pròxims els dies 5 de juny, el 5 de juliol i el 30 de novembre.


Comentaris

envia el comentari