Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aquesta és la imatge més detallista de la superfície del Sol

El Sol com mai l'havíem vist: aquesta és la millor imatge solar

Un seguit de fotos preses pel telescopi solar més gran que existeix mostren l’astre amb un detall mai vist fins ara, com ara el moviment de la calor

Nou pas en el coneixement del Sol gràcies a la publicació de la millor fotografia que s’ha fet mai de la superfície solar. En concreto, el Telescopi Solar Baniel K. Inouye (DKIST) a Hawaii (Estats Units) ha pres aquesta espectacular imatge, que mostra detalls sense precedents de l’astre com mai abans s’havien vist.

El telescopi, el més gran del món que observa el Sol, va fer aquesta fotografia el passat dia 10 de desembre. «Ara podem veure els petits detalls de l’objecte més gran del nostre sistema solar», explica en referència a la imatge Thomas Rimmele, director de l’observatori solar. En aquesta foto, els astrònoms han posat a prova els equips òptics, aconseguint un resultat excel·lent, ja que s’han obtingut detalls de l’astre mai vistos fins ara. 

Els detalls de l’estrella

Pel que fa a les imatges obtingudes, mostren un patró de plasma turbulent «bullint» que cobreix tot el Sol. Cada estructura en forma de cèl·lula fa una mida mes gran que el territori d’Espanya, i defineixen els moviments violents que transporta la calor des de l’interior del Sol fins a la seva superfície. El plasma s’eleva en els centres brillants de cada cèl·lula, es refreda i és en els voltants més foscos on es torna a fondre, donant pas al procés conegut amb el nom de ‘convecció’.

L’impacte del Sol a la Terra

El Sol té 5.000 milions d’anys i es calcula que encara li queden 4.500 milions més de vida. Es tracta d’un gran emissor d’energia nuclear que crema uns 5 milions de tones de combustible d’hidrogen per segon. Aquesta energia s’estén per totes les direccions de l’espai i la part que arriba a la Terra permet que hi hagi la vida que coneixem. 

No obstant, les erupcions solars impliquen canvis al nostre planeta, fet que es coneix com a ‘clima espacial’. Aquestes activitats del Sol poden tenir efectes en el transport aeri, interrompre les comunicacions via satèl·lit o provocar apagades i alteracions tecnològiques.

«El que necessitem és comprendre la física subjacent darrere del clima espacial, i això comença al sol, que és el que el Telescopi Solar Inouye estudiarà en les pròximes dècades», explica en referència a la millora de les previsions solars Matt Mountain, president de l’Associació d’Universitats per a la Investigació en Astronomia, administrada pel mateix telescopi.