Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Xinesos amb màscares per prevenir el coronavirus de Wuhan el 30 de gener de 2020

L'OMS declara l'estat d'Emergència Internacional pel coronavirus

L'epidèmia creix a pas de gegant a la Xina i continua amenaçant el món amb casos de contagi en 15 països

Xinesos amb màscares per prevenir el coronavirus de Wuhan el 30 de gener de 2020
La Comissió de Salut de la Xina eleva a 170 les víctimes mortals pel coronavirus  | Catalunya Diari

ACTUALITZACIÓ 30.01.2020 A LES 20.47 HORES

L'Organització Mundial de la Salut (OMS)ha decidit finalment declarar l'estat d'Emergència de Salut Pública en l'Àmbit Internacional pel coronavirus.  Havien rebutjat dues vegades prendre la decisió que, segons el director general, és «molt seriosa», per falta de dades.

Finalment, l'OMS ha optat per  l'alarma global, màxima categoria d'alerta sanitària que comportarà més mesures  per prevenir i reduir l'extensió de l'epidèmia de la Xina, com la mobilització de recursos d'ajuda sanitària. Una decisió que es pren per cinquena vegada a la història  de l'OMS, per darrere de la  Grip A (2009), la Poliomielitis (2014), l'Ebola (2014) i el Zika (2016). Anteriorment, no hi havia hagut epidèmies amb tals nivells d'agressivitat. 

«Si hi hagués diversos focus del coronavirus, seria un caos», ha declarat  el director general de l'OMS, Tedros Adhanom, que ha viatjat a la Xina per debatre la situació amb el president de l'estat. Creu que la clau és seguir lluitant contra el coronavirus en l'epicentre del brot, a la ciutat de Wuhan. «En els últims dies el progrés del coronavirus en alguns països ens preocupa», afegia. I és que ja són 15 els països on s'han detectat casos  oficials de contagi.

170 morts i 7.700 infectats a la Xina

El coronavirus de Wuhan continua expandint-se, en especial a la Xina. La Comissió de Salut del país eleva a 170 els morts per la malaltia i els casos d'infectats ja superen els 7.700, repartits en 31 províncies xineses. A més, l'augment dels contagis fora de la Xina, tot i que amb comptagotes, preocupa el món.

Després d'uns dies estudiant la situació, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat oficialment l'estat d'Emergència de Salut Pública d'Abast Internacional  (PHEIC). Ha convocat el seu Comitè a Ginebra al migdia per debatre de nou si calia activar l'alarma global. «El món sencer ha d'estar en alerta», deia Michael Ryan, director dels programes d'emergència de l'OMS.

La decisió final, en mans del director

Però la decisió final d'activar l'emergència, màxima categoria d'alerta per a crisi sanitàries com les pandèmies, correspon al director general de l'OMS, que segueix les recomanacions del Comitè d'Emergència. Les dues reunions de la setmana passada van acabar amb els membres del Comitè dividits. El director, Tedros Adhanom, va rebutjar declarar l'alarma considerant que el virus era una emergència només a la Xina. Alguns dels seus assessors valoraven el possible caràcter contraproduent de l'alarma global, que podria traduir-se en el fet que les autoritats xineses, que asseguraven poder controlar l'epidèmia, no col·laboressin ni compartissin informació  de l'evolució del coronavirus.

El president de l'OMS s'ha reunit els últims dies amb el president de la Xina, Xi Jinping, en una trobada que servia per acordar l'enviament de personal sanitari d'altres països a la Xina i ajudar en l'epidèmia. L'OMS, finalment, preocupada per l'evolució del coronavirus, ha declarat l'alarma global.

Es transmet abans que apareguin els símptomes

La preocupació global pel virus és un fet des que es confirmava que es transmetia entre humans. Ara se sap també que el contagi es produeix abans que apareguin els símptomes, fet que fa el coronavirus encara més difícil de prevenir. I les xifres tampoc ajuden.  A la Xina el coronavirus ja supera el nombre d'infectats pel SARS, que va cobrar-se 800 vides. 

Als Estats Units, Austràlia o França ja compten cinc infectats oficials.  Aerolínies com British Airways o Air France ja han pres mesures, fins i tot cancel·lant tots els seus vols directes a la Xina, on s'han suspès reunions polítiques, esdeveniments esportius i la vida social es fa pràcticament inexistent. Starbucks decidia tancar 2.000 cafès donada la situació. 

Fora de territori xinès, els països treballen per repatriar els seus nacionals sense posar en perill la salut als seus estats. A Espanya, on aquest dijous s'ha informat d'un nou cas sospitós de contagi i on les farmàcies gairebé han  triplicat les vendes de mascaretes, els repatriats estaran en quarantena. 

Els repatriats espanyols, en quarantena

El ministeri de Sanitat assegura que té a punt el dispositiu sanitari per rebre els ciutadans espanyols repatriats de Wuhan  i que cap d'ells presenta símptomes del coronavirus. En un comunicat, el ministeri concreta que un cop hagin arribat al país, se'ls farà una primera avaluació  abans de ser traslladats a l'Hospital Gómez Ulla de Madrid, on hauran de passar una quarantena de catorze dies.

Al mateix comunicat, Sanitat diu que tindran «llibertat de moviments» dins de la zona de quarantena i que podran rebre visites «amb les mesures de protecció necessàries». El titular de Sanitat, Salvador Illa, ha recordat que la seva «responsabilitat» és «vetllar perquè puguin tornar» amb totes les «garanties per a la seva seguretat i les del conjunt dels ciutadans». 

També et pot interessar...