Ciutadans xinesos a l'eroport de Wuhan fugint del coronavirus el gener de 2020

Tot sobre el coronavirus de Wuhan, pandèmia en potència que s'estén per Àsia i amenaça el món

Confirmen 17 morts i un primer contagi als Estats Units | L'OMS valora declarar l'estat d'Emergència Internacional de salut

El passat 8 de gener informàvem d'una misteriosa pneumònia detectada a la Xina que posava el país en alerta, tot i que les primeres informacions apuntaven a un contagi només entre animals. Però aquest dimarts, la Comissió Nacional de Salut de l'estat asiàtic donava males notícies: el virus es transmet entre humans.

T'expliquem tot el que se sap sobre el coronavirus, que ja s'ha cobrat 17 vides i acumula més de 400 contagiats, 10 dels quals es troben en estat crític. 25 dels afectats han aconseguit superar la malaltia, però les xifres i els primers contagis fora de la Xina preocupen el món, mentre ciutadans de Wuhan intenten fugir de la seva ciutat, epicentre del virus on viuen 11 milions de persones i que les autoritats mantenen  totalment hermètica i en quarantena.

Primers contagis fora de la Xina

El món està pendent de l'evolució del brot, perquè ja no afecta només la Xina de nord a sud. S'han confirmat  contagis a Tailàndia, al Japó, a Taiwan i a Corea del Sud. I justament aquest dimarts el 'New York Times' confirmava un primer contagiat del virus respiratori als Estats Units. La persona afectada pel brot i hospitalitzada en aquests moments a l'estat de Washington havia estat feia poc a Wuhan, ciutat focus de la malaltia. 

17 morts, més de 400 afectats i 25 curats

La Comissió Municipal de Salut de Wuhan informava aquest dimecres que 25 dels contagiats a la Xina s'han curat i han estat donades d'alta, notícia que convida a l'optimisme enmig del  temor generalitzat que es repeteixi l'episodi de la temuda grip aviària culpable de centenars de morts, donades les xifres: més de 400 persones contagiades i 17 víctimes mortals.

Símptomes similars a la grip

Les primeres anàlisis d'aquesta misteriosa pneumònia que ara té el món en suspens indiquen que és un coronavirus, extensa família de virus, denominats així per la forma que presenten vistos des del microscopi, que causen diferents malalties en animals i humans, des del simple constipat al SRAS (Síndrome Respiratori Agut Sever). El desconeixement del virus genera inquietud, tot i conèixer amb exactitud quins símptomes provoca: febre, tos seca, dificultats de respirar i un cansament i malestar general molt similar al que s'experimenta quan es té grip.

L'origen i com es propaga

La coneguda ja com la pneumònia de Wuhan, ciutat epicentre del coronavirus 2019-nCoV, es vincula a un mercat de peix i marisc amb animals vius i salvatges sense cap mena de control, clausurat l'1 de gener i del qual la CNN ha difós imatges.

El virus, per tant, circula entre animals  i per això es recomana evitar-hi el contacte i cuinar convenientment totes les carns i productes d'origen animals. Igualment, recordem que està confirmat el contagi també entre humans.

Com evitar el contagi?

Les autoritats recomanen, evidentment, no estar sota cap circumstància en contacte amb algú que podria estar afectat per la malaltia. A més, aconsellen rentar-se les mans a consciència i amb freqüència i evitar aglomeracions. L'OMS demana també l'ús de mascaretes a les zones amb risc  d'afectació i que es facin servir mocadors per tapar-se boca i nas en cas de tos i esternuts. Per últim, recorden la importància d'acudir al metge immediatament  si s'identifica qualsevol dels símptomes del virus.

Emergència Internacional de salut

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha reunit aquest dimecres per afrontar l'amenaça. De fet, sospesa declarar l'estat d'Emergència Internacional, però necessita més dades.

Controls mèdics als aeroports

El 17 de gener els Estats Units anunciaven mesures de detecció a importants aeroports com el de Nova York. S'hi unien Tailàndia, Hong Kong, Singapur, Austràlia i Rússia. Diversos aeroports intenten evitar que s'expandeixi el virus realitzant controls mèdics a les terminals: mesuren ràpidament la temperatura corporal dels viatgers que procedeixen de la Xina per confirmar que no tenen febre, símptoma clau de la malaltia. A més, Corea del Nord ha tancat al turisme les seves fronteres amb Xina i Rússia, fent el país asiàtic encara més hermètic.

Espanya es prepara

El ministeri de Sanitat prepara un protocol d'actuació en cas de possibles contagis al país, tot i recordar que el risc d'introducció del virus és «molt baix». Tot i això, s'està  actualitzant el protocol d'epidèmia, la capacitat de diagnòstic i les actuacions de resposta. 

Sanitat recorda que Espanya no disposa d'aeroports amb vols en connexió directa amb Wuhan i explica a més que el lloc no és un destí turístic freqüent a la Xina, tot i que preocupa l'increment de moviment de viatgers xinesos per celebrar el seu Any Nou. «Estem preparats per actuar davant de qualsevol eventualitat», ha dit Salvador Illa, nou ministre de Sanitat, mentre continuen fent seguiment del brot, que els ciutadans poden seguir al seu web.

 

També et pot interessar...