Tous assegura que l'ús de la tècnica de farciment de joies no és frau

L'acusació popular, per la seva banda, manté que l''electroforming' és «absolutament il·legal»

Pla curt d'un full amb imatges de joies Tous desmuntades i analitzades al laboratori
Les joies de Tous analitzades per Consujoya | ACN/A.Zamorano

L'empresa manresana de joieria Tous va defensar ahir a l'Audiència Nacional que la tècnica de farciment de joies que utilitza —l''electroforming'— no és un frau. L'advocat de la firma, Oscar Morales, va afirmar després de la compareixença davant del titular del jutjat d'instrucció 1 de l'AN, Santiago Pedraz, que estan tranquils i va destacar que l'Associació Espanyola de Joiers va sortir en la seva defensa.

Tanmateix, l'advocada de l'acusació popular —l'associació de consumidors de joieria cordovesa Consujoya—, Magdalena Entrenas, va assegurar que és «absolutament il·legal». Entrenas va explicar en una atenció als mitjans a la sortida que Tous va reconèixer que utilitza material no metàl·lic en l'interior de peces de plata de determinat volum però que va argumentar que la legislació sobre metalls preciosos ho permet.

«Venen bijuteria i ho passen per plata de primera llei»

«Addueixen que és per la tècnica de l''electroforming'», va dir Entrenas. En canvi, segons va explicar l'acusació popular, Tous va negar que utilitzin el farciment de material metacrilat en les peces d'or i va justificar utilitzar-lo en algunes de plata perquè si no és impossible fer peces de determinat volum perquè no tindrien estabilitat. Entrenas va assegurar que el reglament sobre metalls preciosos només permet omplir «vaixella, canelobres, coberteries i òbviament això no són les arracades que ens posem o els ossos que ens pengem». «Es neguen a entendre que el que venen és bijuteria i ho volen fer passar per plata de primera llei», va remarcar l'advocada de l'acusació.

  

  

Al comunicat citat per Tous a la sortida, l'Associació Espanyola de Joiers afirma que «la legislació espanyola permet la fabricació d'objectes amb metalls preciosos amb tals farcits per conferir estabilitat en objectes fabricats amb metalls preciosos» i que «en cap cas el farcit minimitza o redueix la llei de l'aliatge, és a dir, una joia de plata pot portar aquest farcit i ser una joia de plata de primera llei».

Una associació, precursora de la denúncia

Entrenas també va explicar que Tous va recórrer la interlocutòria que inicia la investigació. Els representants legals de l'empresa manresana Tous i d'Applus Laboratories van declarar ahir dimecres durant prop d'una hora per presumptes delictes d'estafa continuada, falsedat documental, publicitat enganyosa i corrupció en particulars. La investigació s'ha desencadenat per la denúncia presentada a Còrdova per Consujoya. L'associació va fer analitzar peces de Tous adquirides a Còrdova i Màlaga a laboratoris d'anàlisi de metalls preciosos, que van detectar irregularitats en la composició de les joies.

La fiscalia de l'Audiència Nacional s'ha fet càrrec del cas després que passés per la fiscalia de Còrdova, ja que el ministeri públic considera que podria afectar productes d'altres zones de l'Estat i de la Unió Europea.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari