Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels núvols noctilucents descoberts, aquest cas des del massís de la Maladeta, al Pirineu aragonès

La lluna i uns núvols molt misteriosos captiven l'atenció a tot el país

Com si es tractés d'una aurora boreal, uns estranys núvols que només s’observarien al voltant del Cercle Polar han estat fotografiats a la península. Al mateix temps, la lluna plena s'acomiada de la primavera

Imatge dels núvols noctilucents descoberts, aquest cas des del massís de la Maladeta, al Pirineu aragonès
Imatge dels núvols noctilucents descoberts, aquest cas des del massís de la Maladeta, al Pirineu aragonès | @pepmollevi

 

Diumenge uns núvols molt misteriosos van visitar l’albada de tot el nord de la península Ibèrica. Uns núvols prims i molt brillants anomenats núvols noctilucents o mesosfèric polars van recórrer potser fins i tot el cel matiner del Pirineu català. Són una joia de la meteorologia, exclamaven ahir alguns meteoròlegs en descobrir les fotografies que havien fet diversos aficionats a tot el nord d’Espanya.

Són un fenomen molt estrany a les nostres latituds. Es formen més habitualment molt al nord d’Europa, al voltant del cercle polar. No es tracta d’una aurora boreal però observar aquests núvols és molt especial perquè quasi mai arriben fins al nostre cel. Curiosament ha coincidit amb lluna plena, però a l'estar prop de pondre’s no ha dificultat la descoberta.

Uns núvols quasi extraterrestres

Podríem anomenar-los així perquè es formen a les capes més exteriors de l’atmosfera, a la Mesosfera, entre uns 75 i 85 km d’altura. En aquesta altura l’aire no té quasi humitat i tampoc pot sostenir un núvol, més o menys hi ha una cent milionèsima part de la humitat que hi ha al desert del Sàhara. En aquesta capa de l’atmosfera fa molt molt fred, aproximadament uns -120ºC i qualsevol partícula d’humitat que s’hi hagi perdut allà dalt es cristal·litza.

Aquests filaments de núvol glaçats i de colors cridaners són els núvols noctilucents, més probables de veure a l’estiu i al nord del continent,  quan la radiació solar és elevada i l'activitat solar relativament baixa, al contrari que les aurores boreals. I sorprenentment han arribat al Pirineu, Navarra, l’Aragó, Galicia, Cantàbria, Soria, Logronyo o Burgos, la matinada del 16 de juny. És un fet excepcional i alguns experts ho relacionen amb la contaminació atmosfèrica que s’estén pel cel, que afavoriria la formació d’aquest núvol.

L’última lluna plena de la primavera no s’ha perdut aquesta cita

L'última lluna plena de la primavera també serà fàcil d'observar la propera nit
L'última lluna plena de la primavera també serà fàcil d'observar la propera nit | Xavi Cabo

 

Coincidint amb aquest estranyíssim fenomen i la setmana que dona la benvinguda oficial a l’estiu, la lluna s’acomiada de la primavera amb una esplèndida fase plena. Entre aquesta passada nit i la propera, la lluna és plena i ben visible al cel nocturn, ben clar i estable. S’aixeca prop de les 22 hores i es pon a les 06.23h.

Com molts fotògrafs han pogut fer aquesta nit de diumenge, avui dilluns podreu tornar-la a guardar, amb la companyia de Júpiter, a les vostres càmeres i telèfons mòbils. La matinada és la protagonista meteorològica d’aquest inici de setmana ben estiuenc.

També et pot interessar...