Nou cop contundent de la tardor: canvi radical de temps a Catalunya per començar l'octubre

La calor marxarà del tot i de nit farà un fred atípic altre cop. A més, el vent serà fort a diversos punts i tindrem diverses tongades de xàfecs

Un home corrent sota la pluja i el fort vent en un parc
El canvi de temps tornarà a ser radical i no li faltarà cap ingredient: pluja, ventades, neu i fred | Arxiu

Sembla que aquesta tardor es vol presentar moguda i, com a tal, amb prou feines hem tingut tres dies de respir que ja som a les portes d'un altre canvi molt brusc de temps a finals d'aquesta setmana, coincidint amb els primers dies d'octubre. De fet, l'últim dia de calma serà aquest pròxim dimecres, perquè a partir del migdia de dijous, el temps ja serà més mogut amb xàfecs, alguna primera tempesta i amb temperatures que començaran a baixar en alguns punts, encara no a la costa.

Divendres ens creuarà el front fred atlàntic i això comportarà una escombrada de xàfecs que creuaran Catalunya d'oest a est al llarg del dia, però el més destacable serà la massa d’aire clarament més freda que provocarà una nova i brusca baixada de les temperatures deixant un ambient d’avançada tardor altre cop. Encara queden dies i els mapes poden canviar, però, per ara, el que sembla més clar és que una altra gran refrescada està pràcticament confirmada. Cal destacar també que la neu pot tornar al Pirineu i fins a unes cotes molt similars a la darrera nevada, mentre que el vent, menys fort que l'últim temporal, també es deixarà notar. 

Ambient d'avançada tardor altre cop

La pujada dels termòmetres d'entre dimecres i dijous farà que alguns valors s'apropin fins als 28 o 29ºC de forma local, però això només serà fruit de poques hores. A partir de dijous a la tarda i, especialment, divendres i el cap de setmana, l’entrada de la massa d'aire atlàntica farà baixar bruscament les temperatures. El descens podrà arribar a ser d’entre 4 i 8ºC en conjunt. El dia més fresc sembla que serà dissabte i la majoria de màximes se situaran entre els 16ºC i 22ºC, les més altes a prop de la costa. Hi haurà àmplies zones de l’interior que ja no arribaran ni als 20ºC, mentre que al Pirineu es mouran entre els 8ºC i 14ºC tan sols, clarament per sota a la cara nord i a les cotes altes, on podrien quedar sota zero tot el dia per sobre dels 2.000 metres

En algunes zones tindrem inclús ambient de principis de novembre, especialment la nit de divendres a dissabte, que podria ser la més freda. Caldrà tornar a treure bufandes i abrics a molts indrets de l'interior i jaquetes a la costa. Les temperatures mínimes es mouran entre els 8ºC i els 14ºC a la costa, però a l’interior i punts del prelitoral quedaran entre 2ºC i 8ºC tan sols. Atenció al Pirineu, no només es baixarà dels 5ºC de nit, sinó que a les cotes altes tindran mínimes àmpliament sota zero i, als cims del vessant sud, potser inferiors a les del passat episodi. Per tant, toca recuperar de nou les estufes a molts indrets del Pirineu, especialment de nit.

Dijous, l'aperitiu

Pel que fa als altres aspectes del canvi de temps, dijous a partir de mig matí ja tindrem els primers ruixats en alguns punts del nord-est, Pirineu i, a partir de la tarda, també podrien aparèixer alguns ruixats prefrontals a comarques litorals, tot plegat però, encara poca cosa en general. De moment, la neu encara no arribarà i les temperatures no començaran a baixar fins a últimes hores i ho faran primerament per ponent i el Pirineu.

Divendres, dia del canvi radical

Divendres serà el dia clau i arribarà el plat fort del canvi, els núvols seran els clars protagonistes des de primeres hores de la jornada i ja de bon matí hi poden haver ruixats a diferents punts de ponent, Pirineu i costa Daurada i central, però de caràcter irregular. No serà fins al migdia, quan arribarà una massa de precipitacions més compacta per ponent i escombrarà Catalunya d'oest a est, el mateix front fred. En general, seran xàfecs passatgers i no acumularan grans quantitats de precipitació, però aniran acompanyats de fortes ventades i localment amb tempesta. En aquest sentit, l'AEMET (Agència Estatal de Meteorologia) ja ha emès un comunicat alertant del canvi de temps que se'ns presenta de cara als pròxims dies:

Més de 40 litres/m² en alguns punts del Pirineu i tornarà la neu

Només cap a zones del nord de ponent i, especialment, al vessant sud del Pirineu hi podria descarregar amb més ganes i es podrien acumular més de 40 litres/m² fins al vespre de divendres. A partir de llavors, tota l’atenció estarà posada a la cara nord del Pirineu, on es mantindran les precipitacions i la cota de neu passarà dels 2.600 metres del matí als 1.200 metres o per sota, a últimes hores del vespre de divendres. Al llarg del cap de setmana, la cota se situarà al voltant dels 1.500 a 1.700metres i els ruixats no desapareixeran del tot. Fins i tot, diumenge podrien anar a més amb l'arribada d'un nou front que seguiria emblanquinant les cotes altes. 

Cap de setmana de ventades i ambient molt fresc

Després del pas del front, el sol dominarà dissabte arreu, excepte al Pirineu com ja hem dit. L’altra gran notícia de la jornada serà el vent, que bufarà fort de ponent i garbí a gran part de Catalunya, amb poques excepcions, l'Alt Empordà podria quedar al marge a partir del migdia. També hi haurà fortes ventades als cims del Pirineu. Molt de compte si hem de fer activitats a l’aire lliure. Diumenge l'arribada d'un nou front fred ens podria portar una nova escombrada de xàfecs creuant Catalunya d'oest a est, tot i que sembla que serà més feble que el de divendres i, a tants dies vista, encara no està clar del tot. En definitiva, una combinació de fenòmens que fan preveure un final de setmana molt mogut i d’avançada tardor. S’haurà d’anar seguint l’evolució de la situació per acabar de perfilar tot plegat.


Comentaris

envia el comentari