Imatge de l'impacte del temporal Glòria a la costa

La pujada del nivell del mar definirà les futures ocupacions de les zones litorals

Així ho marca l'esborrany del Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic, que també obre la porta a reconsiderar les actuals concessions de costa

Les ocupacions de les zones litorals en la primera línia de la costa estaran supeditades en el futur als riscos derivats del canvi climàtic i de la pujada del nivell del mar. Aquesta és una de les recomanacions que s'inclouen en l'esborrany del nou Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic, que el govern espanyol ha publicat aquest dilluns i que recull el diari 'La Vanguardia'. El document és el full de ruta de l'Estat espanyol sobre acció climàtica de cara a la pròxima dècada.

El text, obert ara a comentaris, al·legacions i propostes, incorpora una vuitantena de línies d'actuació per al seu desenvolupament amb 18 àmbits d'acció, que inclouen turisme, biodiversitat natural, gestió de l'aigua, costes o salut, entre altres. En aquest sentit, el document reclama una acció orientada a donar resposta als riscos de la costa, manifestats de manera clara en els darrers temps a Espanya. Així mateix, es preveu evitar que una franja costanera que hagi patit inundacions marítimes de manera reiterada pugui continuar estant ocupada.

S'obre la porta a reconsiderar les actuals concessions de costa

En aquest punt, l'esborrany obre la porta a reconsiderar les actuals concessions i reduir els terminis de vigència, prorrogats per 50 anys per la modificació de la Llei de Costes de l'any 2013, feta pel govern Rajoy. El document, cita 'La Vanguardia', creu que és necessària «flexibilitat a l'hora d'atorgar títols d'ocupació» en la costa, de manera que es pugui «limitar o reduir els terminis de les concessions o agilitzar la seva revisió per causa del canvi climàtic».

Totes aquestes qüestions que preveu l'esborrany del Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic hauran de concretar-se en el nou reglament de la Llei de Costes que prepara el govern espanyol o en una futura modificació Llei de Costes.

L'impacte del canvi climàtic

Aquest nou Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic, que representa la segona versió de l'aprovat en 2006, inclou novetats com la definició d'un sistema de 27 indicadors d'impactes i adaptació i l'elaboració de manera periòdica d'informes per a avançar-se als riscos climàtics. Entre altres indicadors, inclou l'impacte en la salut, danys econòmics per tempestes costaneres o l'índex d'explotació d'aigua sobre el recurs existent.

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha instat a «reflexionar» sobre la millor manera de construir «resiliència enfront dels impactes del canvi climàtic» i aconseguir «una economia sòlida i una societat inclusiva». Segons la ministra, la intenció és «enriquir» al màxim el document, encara que reconeix que la situació és «estranya» i el moment «dolorós». «Estem descobrint la dificultat de viure en un món interdependent que requereix respondre sobre la base de la ciència, però també de la solidaritat, l'esforç, el suport i la cooperació», ha afegit.