Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Nou i preocupant rècord de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera

L’Organització Meteorològica Mundial sobre aquesta matèria ha fet públiques les noves xifres elevades d’aquests gasos. L’augment de CO² ha arribat a nivells històrics

La contaminació provoca terribles problemes cardiorespiratoris i intensifica l'efecte hivernacle
La contaminació provoca terribles problemes cardiorespiratoris i intensifica l'efecte hivernacle | CEDIDA

 

La Terra està al límit de la contaminació produïda pels humans i res fa pensar que la situació s’hagi de revertir. Les últimes dades en aquest sentit són molt preocupants, ja que l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) sobre Gasos d’Efecte Hivernacle ha anunciat que els nivells d’aquests gasos a l’atmosfera han batut un nou rècord. 

En concret, la concentració mitjana de CO² a l’atmosfera l’any 2017 va ser de 405,5 ppm, una xifra mai assolida fins ara i que augura un futur amb un escalfament global molt preocupant. L’any 2016, aquesta xifra es trobava als 403,3, i e 2015 als 400,1. En total, la dada assolida l’any passat es situava un 146% pel damunt de la que hi havia a l’era preindustrial, abans de l’any 1750. Altres gasos d’efecte hivernacle també han assolit xifres històriques a l’atmosfera, com ara el metà, que es troba un 257% pel damunt dels nivells preindustrials. 

  

La major font d'emissions de gasos contaminants és el transport privat
La major font d'emissions de gasos contaminants és el transport privat | Arxiu

 

Feia quasi 5 milions d’anys que no s’assolien aquestes xifres

Segons informa l’OMM en un butlletí, la Terra no registrava una concentració de CO² tan elevada des de feia entre 3 i 5 milions d’anys, cosa que dona una mostra de la magnitud del greu problema que vivim en el nostre planeta. En aquella època, la temperatura era de 2º o 3º més alta i el nivell del mar es situava entre 10 i 20 centímetres pel damunt de l’actual. 

Unes dades molt preocupants que ens anuncien que, si no fem res per frenar l’escalfament global, acabarem causant danys irreparables i destructius a la Terra, segons alerta la mateixa OMM. El CO² es el responsable d’un 82% de l’augment del forçament radiatiu durant els últims 10 anys, segons dades oficials.

El butlletí de l’OMM proporciona dades científiques per tal que es prenguin decisions fermes en les següents negociacions sobre el canvi climàtic que duen a terme les Nacions Unides (ONU). La propera cita serà del 2 al 14 de desembre a Katowice, a Polònia, on s’intentarà adoptar mesures per aplicar l’acord de París sobre el canvi climàtic, que contempla limitar l’augment de la temperatura mitjana mundial en 1,5º.