IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La temperatura serà clau en la lluita contra el coronavirus els propers mesos a Catalunya

Així ho indica un informe fet conjuntament entre el Meteocat i l’Hospital Clínic de Barcelona

Dues dones caminen pel carrer amb mascaretes.
Dues dones amb mascaretes mentre caminen per la via pública, en una imatge d'arxiu. | EP

Un nou informe fet a Catalunya confirma que la temperatura té una incidència directa en l’expansió del coronavirus. El treball, elaborat conjuntament entre el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l’Hospital Clínic-Universitat de Barcelona, apunta al fet que la climatologia pot ser un factor clau a l’hora de controlar la pandèmia a casa nostra aquests propers mesos, si bé el brot no es va iniciar en un primer moment per causes relacionades amb el temps.

No obstant, els experts matisen que aquest seria un factor secundari, ja que n’hi ha d’altres que afecten més directament en l’expansió del virus, com ara la densitat i fluxos de població o els hàbits sanitaris, entre d’altres. L’informe, que també posa la humitat com a element clau a nivell climatològic, cita també altres estudis internacionals que relacionen el temps amb la capacitat d’expansió de la pandèmia. Per tant, es confirmaria que aquest virus, com passa amb la grip, es propaga més amb el fred que amb la calor.

La temperatura i l’expansió del virus

L’informe, que es basa en dades de l’anterior estudi de Miguel B. Araujo (CSIC) i Babak Naimi (Universitat de Hèlsinki), conclou que el coronavirus té una capacitat major o menor d’expansió segons la temperaturamitjana que hi hagi en l’ambient, essent més vulnerable a la calor.

En aquest sentit, l’estudi d’Araujo i Niami, i que corrobora el SMC, indica que a partir dels 15º de mitjana mensual, el coronavirus perd capacitat d’expansió, mentre que aquest factor cau a la meitat quan s’assoleixen els 20º de mitjana. El millor context per a la propagació del virus és el d’uns valors mitjans de -3º a 15º, cosa que fins ara ha tingut lloc a gran part de Catalunya. No obstant, aquest és només el vessant climatològic i no es tenen en compte els altres aspectes clau.

Mapa de la TºC mitjana a Catalunya el mes de maig
Mapa que mostra la TºC mitjana història del mes de maig a Catalunya | METEOCAT

Mesos clau a tot Catalunya

A les portes del mes de maig, Catalunya afronta mesos clau perquè s’encamina cap a l’època més càlida de l’any que culminarà a l’estiu. Serà en els propers mesos quan la majoria del territori assolirà mitjanes mensuals d’entre 15º i 20º, valors molt bons per frenar l’expansió del virus. Les temperatures mitjanes han estat per sota de les òptimes durant l’abril, però els registres històrics indiquen, durant el maig, gran part del litoral, prelitoral, Catalunya Central i Ponent ja assoliran o superaran els 15º de mitjana.

A partir de juny i, sobretot, de cara al juliol i agost, aquests valors assoliran o superaran els 20º a gran part de Catalunya, cosa que reduirà a la meitat o menys la capacitat de transmissió del virus a cas anostra, segons dades de l’estudi d’Araujo i Naimi. Per tant, el temps pot tenir un paper clau a l’hora de lluitar contra la COVID-19. Esperem que no es trenquin les mitjanes climatològiques a la baixa.


Comentaris

envia el comentari