Imatge d'unes palmeres afectades pel vent

Alerta per la pitjor ventada fins ara i una nova gran nevada al Pirineu a les portes del cap de setmana

La situació més complicada s’espera entre divendres i primeres hores de dissabte. A partir de llavors, la calma anirà guanyant terreny a l’espera de l’anticicló

El temps segueix mogut les properes hores i som a les portes d’un nou temporal de vent i una gran nevada al Pirineu. Atenció perquè la ventada es deixarà sentir a pràcticament totes les comarques i podria ser la més forta de la temporada. Molta precaució amb la caiguda de branques, arbres i objectes de façanes.

Es poden superar els 100 km/h al Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Empordà, però sovintejaran els 60 o 80 km/h a molts punts. Una situació complicada que es traduirà en fort torb als cims del Pirineu, on la nevada serà molt important. La més destacada tornarà a caure a la cara nord, però també saltarà a la sud.

La cota de neu variarà molt i, després de disparar-se la matinada de divendres, al vespre tornarà a nevar a quasi totes les cotes. Es poden tornar a acumular més de 50 centímetres de neu nova a les cotes altes i fins a 20 o 25 centímetres a les valls del nord. Molt de compte amb el risc d’allaus per una nevada que acabarà dissabte i serà l’última després de molts dies moguts i hivernals.

Divendres serà un dia de cel caòtic i canviant amb sol i núvols passejant ràpidament, sense descartar algun ruixat de tarda al nord-est i Ports. Dissabte el vent quedarà cada cop concentrat més a l’Ebre, Empordà i cims del Pirineu, i desapareixerà la segona part del cap de setmana. Dissabte encara hi haurà intervals de núvol, sobretot a la meitat nord, però el sol lluirà a Ponent i sud i diumenge dominarà arreu.

Les temperatures viuran en una muntanya russa, però seguirem amb ambient més aviat hivernal. Tot plegat serà el preludi d’un anticicló que marcarà el temps dels dies vinents amb calma, sol i boires. Les temperatures es normalitzaran la setmana vinent amb un marcat contrast tèrmic, tindrem migdies agradables però nits ben fredes.

Mapa de previsió a Catalunya el 10 de desembre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Divendres 10 de desembre

Pel que fa al divendres, 10 de desembre, la gran notícia serà el fort vent arreu i la gran nevada al Pirineu. La ventada d’entre mestral i oest serà especialment violenta a les comarques de Tarragona. Però també es deixarà sentir amb ganes a Ponent, àrea de Barcelona i gran part de la Catalunya Central.

A més, hi haurà tramuntana intensa a l’Empordà i molts punts del Pirineu i Prepirineu. A les zones clàssicament més ventades s’assoliran o superaran localment els 100 km/h, però sovintejaran els 60 o 80 km/h arreu. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té actives alertes per fort vent a quasi totes les comarques:

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya el 10 de desembre del 2021
Mapa d'alertes per fort vent aquest divendres | Catalunya Méteo

Més enllà del vent, la nevada serà molt important una altra vegada al Pirineu, sobretot a la cara nord. També saltarà a la sud de forma intermitent, i la cota passarà dels 1600 metres de matinada als 800 al vespre. Es tornaran a acumular gruixos molt importants a les cotes altes, fins a mig metre o més de neu nova.

La nevada serà molt important a la Vall d’Aran, nord del Pallars Sobirà i nord d’Andorra, i moderada a la resta. Fora d’aquestes zones, el cel estarà molt canviant pel pas de bandes de núvols. Algun ruixat de tarda local al nord-est i Ports i temperatures més altes.

Mapa de previsió a Catalunya l'11 de desembre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 11 de desembre

De cara al dissabte, 11 de desembre, encara ens llevarem amb fort vent a moltes comarques. No obstant, s’anirà concentrant cap al sud de Tarragona, Ebre, Empordà i cims del Pirineu, mentre que a la resta afluixarà clarament. Atenció amb la nevada, ja que fins al migdia seguirà caient a gran part del Pirineu.  

La cota se situarà al principi a 900 metres, però anirà pujant progressivament. A partir del migdia, serà clarament més feble i intermitent i es concentrarà tan sols a la cara nord del Pirineu. Temperatures semblants amb ambient més aviat fred.

Quedaran restes de núvols a moltes comarques, sobretot del centre i meitat nord de Catalunya. No obstant, el sol lluirà a Ponent i al sud i anirà guanyant terreny amb el pas de les hores.

Mapa de previsió a Catalunya el 12 de desembre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 12 de desembre

Finalment, el diumenge 12 de desembre serà un dia per aprofitar i de molta calma en comparació amb dies enrere. El sol dominarà amb boires matinals i el vent i la neu desapareixeran del tot. No s’esperen precipitacions enlloc, a l’espera que l’anticicló domini arreu els dies vinents amb calma, sol i boires.