Imatge d'un termòmetre en plena onada de Calor

Alerta per una nova calorada fora de temporada, cap de setmana tòrrid

Gran part de Catalunya es mourà entre els 33ºC i els 38ºC als migdies, amb el pic càlid a partir de diumenge. Més nits tropicals i xafogor a la costa

Les temperatures tornaran a ser les clares protagonistes un cap de setmana més a casa nostra. Després d’un transitori i lleu descens tèrmic les últimes hores, els termòmetres es tornaran a disparar amb ambient tòrrid per l’època. Les màximes aniran pujant una mica més cada dia i tocaran sostre diumenge, quan gran part de Catalunya es mourà entre els 33º i 38º.

No es descarta que, fins i tot, a Ponent es puguin assolir localment els 39º o 40º amb ambient molt sufocant. A més, les nits tropicals i de mal dormir aniran a més al sud i a la costa, mentre que la xafogor s’accentuarà al litoral. En definitiva, un ambient de ple estiu més propi de canícula i totalment fora de lloc a mitjans de juny.

Tot plegat amb força sol i calma amb el permís d’alguns núvols prims decoratius i núvols baixos puntuals a la costa, sobretot a primeres hores. Les nuvolades de tarda també creixeran a muntanya amb alguns xàfecs o tronades dispersos. Això passarà al Pirineu, però no es descarta que n’arribin alguns de forma puntual a zones de Ponent i els Ports.

El dia amb més xàfecs serà el diumenge, tot i que dissabte també poden aparèixer aquests ruixats entre la tarda i vespre. Desapareixen els vents de mestral i tramuntana i la setmana vinent poden tocar sostre les temperatures. Ambient desbocat abans d’hora sense final i a les portes de l’arribada d’un estiu que es farà molt llarg pel que fa a la calor.

Mapa de previsió a Catalunya el 10 de juny del 2022
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Divendres 10 de juny

Pel que fa al divendres, 10 de juny, encara bufarà una mica la tramuntana a l’Empordà, però el vent anirà marxant, especialment el mestral. Sense vent reescalfat, les temperatures baixaran transitòriament a la Costa Daurada, però pujaran a la resta. Esperem una jornada amb moltes màximes de 27º a 33º, lleugerament més altes a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre.

Tot plegat amb sol radiant arreu per aprofitar i només alguns núvols baixos puntuals a punts de la costa, bàsicament al matí. Les nuvolades de tarda que puguin créixer a muntanya seran inofensives i no deixaran ruixats.

Mapa de previsió a Catalunya l'11 de juny del 2022
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 11 de juny

De cara al dissabte, 11 de juny, tornarem a repetir una jornada radiant de ple estiu i encara amb més calor. Les màximes faran un pas endavant i se superaran els 35º a Ponent, i a la resta d’interior i prelitoral entre 30º i 35º. Més xafogor a la costa, nits tropicals guanyant terreny al sud i la costa i jornada molt càlida.

Tot i que el sol dominarà amb el permís d’alguna pinzellada de núvols prims i algun núvol baix costaner, hi haurà canvis a la tarda. La inestabilitat anirà a més i creixeran més nuvolades de tarda a muntanya amb algun ruixat al Pirineu. Poca cosa en conjunt, però no es descarta que al tard n’arribin a Ponent i als Ports de forma local.

Mapa de previsió a Catalunya el 12 de juny del 2022
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 12 de juny

Finalment, el diumenge 12 de juny les temperatures encara pujaran més amb ambient tòrrid de ple estiu. Moltes màximes de 33º/37º a l’interior i prelitoral, però fins a 38º o 39º a Ponent i interior de l’Ebre, sense descartar algun 40º. Molta calor també a la costa amb xafogor i encara més nits tropicals.

Una jornada molt càlida i amb força sol, però les nuvolades de tarda aniran a més a zones de muntanya. Més xàfecs i tempestes de tarda al Pirineu, potser al Prepirineu, i de nou al tard poden arribar ruixats a Ponent, Ports i zones properes. Segurament els termòmetres toquin sostre a principis de la setmana vinent, i no es veu el final d’aquest ambient atípic de ple estiu.