Imatge d'una sortida de sol al Delta de l'Ebre

Alerta a tot Catalunya pel clímax de l’onada de calor, però novetats el cap de setmana

Les TºC seran encara extremes divendres i dissabte, però ja baixaran després. Tot i això, no es veu un final clar i brusc de la calor intensa ni precipitacions a la vista

L’onada de calor està sent insuportable a tot Catalunya amb temperatures que haurem de veure quants rècords han batut. De fet, estem de ple en el pic d’aquesta situació tan excepcional i històrica que tocarà sostre divendres amb alerta a tot Catalunya. Serà llavors quan es repetiran valors d’entre 40º i 44º a Ponent, interior de l’Ebre i alguns punts de la Catalunya Central.

La bona notícia és que les temperatures començaran a baixar de cara al cap de setmana, sobretot a partir de diumenge. No obstant, aquest descens no serà brusc ni posarà un punt final clar a la forta calor. Per tant, seguirem parlant de molta calor i d’ambient de ple estiu, però ja sense arribar als 40º diumenge.

Dissabte encara es rondaran els 40º en aquestes zones amb alerta per calor extrema, però els termòmetres ja perdran algun grau en general. Serà diumenge quan la calor serà més moderada amb màximes de 31º a 36º en conjunt, i es mantindrà la forta xafogor a la costa. Compte encara amb les nits tropicals a molts punts, es mantindran les nits de mal dormir a diverses comarques.

Tot plegat amb força sol en conjunt, alguns núvols prims i restes de pols africana en suspensió. Les nuvolades de tarda encara deixaran xàfecs divendres al voltant del Pirineu, però pràcticament no se n’esperen el cap de setmana. En conjunt, un molt mal panorama de cara a l’extinció dels incendis, molta precaució als boscos i camps.

La setmana vinent no arribarem als 40º, però seguirà la calor intensa de ple estiu sense pluges. Els mapes insisteixen en què les temperatures ja podrien ser més normals per l’època amb calor moderada per Sant Joan. Una situació encara incerta i que haurem d’anar confirmant, però no es veu clar el punt final definitiu d’aquesta intensa calor.

Mapa de previsió a Catalunya el 17 de juny del 2022
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Divendres 17 de juny

De cara al divendres, 17 de juny, la calor serà molt intensa i serà l’últim dia del pic de l’onada de calor amb alertes extenses. Moltes màximes entre els 35º i 40º, però a Ponent, interior Ebre i zones de la Catalunya Central es mouran entre els 41º i 43º. Calor molt extrema una mica més frenada a la costa, però amb xafogor intensa i nits tropicals extenses.

El sol dominarà amb el permís d’alguns núvols prims, lleugeres boirines matinals i pols africana en suspensió. Serà de cara a la tarda quan les nuvolades tornaran a créixer amb ganes a muntanya amb nous xàfecs i tronades al voltant del Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el 18 de juny del 2022
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 18 de juny

La bona notícia del dissabte, 18 de juny, és que les temperatures començaran a baixar. Serà un descens encara imperceptible a la majoria de comarques, però els termòmetres ja perdran algun grau. Moltes màximes encara entre els 33º i 38º, però encara al voltant dels 40º a les zones més tòrrides.

Tan sols al litoral quedaran una mica més frenades, però amb xafogor intensa i nits tropicals extenses a moltes comarques catalanes. Moltes altres encara activades, però cada cop en menys comarques. A la tarda creixeran noves nuvolades a muntanya, sobretot al Pirineu, però a diferència de dies enrere pràcticament no s’esperen xàfecs.

Mapa de previsió a Catalunya el 19 de juny del 2022
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 19 de juny

Finalment, les temperatures baixaran més clarament de cara al diumenge, 19 de juny. El descens serà marcat a les zones interiors més tòrrides amb màximes que ja no assoliran els 40º. La majoria de valors es mouran dels 31º als 36º al centre de la jornada amb xafogor intensa a la costa i noves nis tropicals.

Tot plegat amb sol, alguns núvols prims i nuvolades de tarda a muntanya amb poques opcions de ruixats al Pirineu. La setmana vinent seguirà aquest descens tèrmic, però seguirà fent calor intensa de ple estiu. Per tant, no es veu un final clar i sobtat de l’onada de calor, tot i que per Sant Joan es podrien normalitzar els termòmetres.