Imatge d'un cel rogent al Moianès

Adeu a la gota freda i tastet d’estiu el primer cap de setmana de tardor

Divendres molt més tranquil, dissabte reapareixerà algun ruixat molt local i diumenge plàcid. La calor i xafogor van a més en un cap de setmana de bones notícies per a les festes majors previstes

Les pluges han arribat finalment aquest dijous al matí a molts punts del litoral, prelitoral i zones properes, fins i tot al pla de Lleida. En conjunt, ha estat aigua d’anar fent i minsa, però localment ha deixat quantitats per sobre dels 10 o 20 l/m² al sud. Ha estat l’afectació més extensa a Catalunya d’una gota freda que ens diu adeu aquest primer cap de setmana de tardor.

Divendres, festiu a molts punts, no s’espera pluja sense descartar algun ruixat aïllat i feble a l’Ebre. El cel estarà enterbolit o mig ennuvolat a estones, però hi haurà més moments de sol amb clara pujada de temperatures. L'ambient més càlid al migdia i menys fresc de nit tindrà continuïtat el cap de setmana, quan es poden assolir els 30º en alguns punts.

Un tímid retorn de l’estiu amb valors per sobre dels que tocaria per l’època. Dissabte repuntarà lleugerament la inestabilitat amb alguns ruixats dispersos a l’oest sobretot a la tarda. Poca cosa a l’espera d’un diumenge de calmasol, calor i xafogor al migdia amb màximes de 25º a 30º i sense pluja.

Per tant, portem bones notícies per a les importants festes majors d’aquest cap de setmana, com són la Mercè, Santa Tecla i Misericòrdia. Aquesta calma del diumenge tindrà continuïtat de cara a la setmana vinent amb temperaturescàlides per l’època. No seria fins a la segona part de la setmana quan els termòmetres tornarien a normalitzar-se.

Divendres 24 de setembre

La clama dominarà de cara al divendres, 24 de setembre, i festiu a molts punts. Hi haurà intervals de núvols que deixaran el cel enterbolit o mig ennuvolat en alguns moments, però tindrem clarament més estones de sol. No s’esperen pluges, sense descartar algun ruixat feble i aïllat a l’Ebre.

El vent anirà a la baixa a la costa i les temperatures pujaran clarament arreu amb moltes màximes de 23º a 28º. Un ambient més càlid en conjunt amb regust d’estiu. La nit serà fresca en general, tot i que suau a la costa i més freda al Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el 24 de setembre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Dissabte 25 de setembre

El primer dia del cap de setmana, el dissabte 25 de setembre, la gotafreda tornarà a apropar-se abans de marxar definitivament, però molt desgastada. Hi haurà alguns intervals de núvols combinats amb el sol i a la tarda s’espera algun ruixat cap les comarques de l’oest, sobretot de Lleida. Ben poca cosa i sense afectació a la resta de Catalunya.

Tot plegat amb temperatures fins i tot una mica més altes. Moltes màximes es mouran entre els 25º i 30º amb ambient càlid i regust d’estiu al migdia. De nit també pujaran les mínimes i farà menys fresca a causa de l’arribada d’una bossa d’aire clarament més càlid.

Mapa de previsió a Catalunya el 25 de setembre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 26 de setembre

Finalment, el diumenge 26 de setembre serà un dia molt tranquil per aprofitar a l’aire lliure. El sol dominarà en general amb el permís d’alguns núvols alts i també núvols baixos matinals de forma local. No es descarta algun ruixat de tarda aïllat al Pirineu, però en conjunt no s’espera pluja enlloc.

Mapa de previsió a Catalunya el 26 de setembre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Un ambientanticiclònic i càlid que tindrà continuïtat de cara a l’inici de la setmana vinent. Potser a mitjans de setmana torni a augmentar la inestabilitat amb una nova baixada de les temperatures. Per tant, recuperaríem l’ambient més propi de principis de tardor.