Imatge d'un paraigua en un dia de tardor

Temps ben boig amb una mica de tot el cap de setmana llarg de Castanyada

El pas de diversos fronts portarà pluges, vent, cel molt canviant i una clara pujada de temperatures. La matinada de diumenge tocarà canviar l’hora i entrarem a l’horari d’hivern

El temps tan tranquil d’aquestes últimes jornades té les hores comptades i ja dijous hem tingut els primers canvis. A partir de divendres i, sobretot, durant el cap de setmana llarg de Castanyada la situació serà ben diferent. El pas de diversos frontsatlàntics provocarà un temps ben boig amb cel canviant, algunes pluges, vent i pujada clara de temperatures.

En aquest sentit, el front que ens creuarà dissabte probablement portarà aigua a tot Catalunya. Més o menys caldrà obrir el paraigua en algun moment del dia arreu. Les quantitats més abundants s’esperen al vessant sud del Pirineu i a Ponent, mentre que al nord-est seran minses.

La matinada de diumenge ens creua un altre front que deixarà xàfecs dispersos fins a primeres hores, sobretot a la meitat oest. Això coincidirà amb el canvihorari, ja que a les 03:00h de la matinada de diumenge tornaran a ser les 02:00h. Entrarem oficialment a l’horari d’hivern.

Un cop passi aquest front, s’obriran força clarianes en conjunt i la nit de Castanyada serà poc freda i força tranquil·la, però dilluns tornarà a canviar el temps. Una nova pertorbació ens portarà alguns xàfecs dispersos i més núvols el dia festiu de Tots Sants. Tot plegat amb vent intens de garbí sobretot a la costa fins dissabte, i més aviat de ponent diumenge i dilluns.

Uns vents molt més temperats o reescalfats que faran pujar clarament les temperatures, sobretot de nit. Els termòmetres pujaran com més a prop de la costa estiguem, mentre que a Ponent i al Pirineu farà més fresca. El dia més càlid serà diumenge amb màximes de més de 25º en alguns punts i matinada molt suau, fins i tot tropical a la costa.

Aquesta situació anòmala acabarà finalment a principis de la setmana vinent. Tot sembla indicar que, a sobretot a partir de dimecres, entrarà amb força el vent de tramuntana i mestral. Això provocarà una clara baixada de les temperatures i, fins i tot, els dies vinents podríem tenir un tastet de principis d’hivern.

Val a dir que un petit moviment dels fronts provocaria alguns canvis en la previsió. Per aquesta raó, anirem seguint la situació per resoldre les incerteses que hi ha sobretot pel tram final del cap de setmana llarg.

Mapa de previsió a Catalunya el 29 d'octubre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Divendres 29 d’octubre

De cara al divendres, 29 d’octubre, el temps ja estarà més mogut. De matinada i a primeres hores encara pot caure algun ruixat molt local a punts de la costa. Això passarà sobretot entre l’Ebre, Costa Daurada i sud de Barcelona, amb xàfecs aïllats però localment intensos.

Tot plegat molt passatger i testimonial, a l’espera que a partir del migdia i durant la tarda caiguin noves precipitacions. Seran xàfecs o plugims que afectaran el vessant sud del Pirineu i Prepirineu, comarques de l’oest i nord-est. No es descarta algun patac d’aigua més intens.

Tot plegat amb força intervals de núvols i vent de garbí reforçant-se a la costa, sobretot a la tarda. Les temperatures mínimes pujaran clarament allà on hi hagi més núvols, mentre que al migdia farà més fresca a les comarques lleidatanes. En canvi, ambient encara més suau a prop de mar, especialment a L’Ebre.

Mapa de previsió a Catalunya el 30 d'octubre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 30 d’octubre

Pel que fa al dissabte, 30 d’octubre, ens arribarà un frontatlàntic que provocarà una tongada de pluges força general i extensa. En conjunt seran febles, minses i passatgeres, especialment com més al nord-est. No obstant, al vessant sud del Pirineu, Prepirineu i punts de Ponent hi plourà més amb acumulacions de més de 15 o 20 l/m².

Tot plegat amb cel molt canviant, vent de garbí reforçat a la costa i temperatures gens fredes. De nit ja no glaçarà enlloc i farà fins i tot suavitat a prop de mar. Al migdia les màximes seran entre suaus i una mica càlides amb entre 17º i 23º molts valors, però més fresca al Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el 31 d'octubre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 31 d’octubre

El temps seguirà molt canviant el diumenge, 31 d’octubre, amb una nova tongada de precipitacions de matinada. Pot ploure a pràcticament arreu de forma feble o minsa, però les quantitats poden ser més destacables a la meitat oest. A partir del matí es podrien obrir grans clarianes arreu sense aigua.

El més destacable serà la clara pujada de les temperatures, tant de nit com de dia. El vent de ponent reescalfat dispararà els termòmetres i això es notarà especialment a prop de mar. Al litoral i prelitoral la matinada serà massa suau, fins i tot tropical a punts costaners, i al migdia es poden superar els 25º.

Ambient totalment atípic per l’època i que serà transitori. A la resta de Catalunya, la majoria de màximes es mouran entre els 20º i 25º i les mínimes seran entre fresques i lleugerament fredes. La nit de Castanyada serà poc freda i amb possibilitat d’algun ruixat tan sols al Pirineu o punts de Ponent.

Mapa de previsió a Catalunya l'1 de novembre del 2021
Mapa de previsió pel dilluns de Tots Sants | Catalunya Méteo

Tots Sants

Finalment, el dilluns 1 de novembre, dia de Tots Sants i festiu a Catalunya, poden arribar nous xàfecs amb força més núvols. Les temperatures començarien a baixar una mica i el temps seguiria mogut i canviant.

A partir de llavors, la setmana vinent estarà marcada per l’entrada amb ganes del mestral i la tramuntana. Això passaria sobretot a partir de dimecres, moment a partir del qual les temperatures començarien a caure en picat. És possible que la segona part de la setmana vinent tinguem un primer tast de principis d’hivern amb força més fred.