Imatge d'una sortida de sol rogenca a Barcelona

Lluita inèdita entre la primavera i l’hivern en un Cap d’Any excepcional

L’anticicló ens seguirà aportant aire càlid tropical, però amb fort contrast tèrmic entre el dia i la nit. La boira serà cada cop més persistent a Ponent. Canvis a la vista per la setmana de Reis

El temps seguirà marcat per l’anticicló i la glopada d’aire excepcionalment càlid per l’època de cara al Cap d’Any. De fet, aquestes últimes hores el Meteocat ja ha notificat almenys 10 rècords de calor en un mes de desembre. De cara als dies vinents, coincidint amb el canvi d’any, mantindrem aquest ambient estranyament primaveral als migdies.

D’aquesta manera, repetirem moltes màximes de 16º a 22º, localment més altes al sud. La temperatura tocarà sostre a punts de muntanya, ja que arribarà el clímax d’aquesta massa d’aire càlid i tropical en altura. A la resta poc es notarà el canvi, però recularan els termòmetres al nord-est i, sobretot a Ponent.

En aquesta zona interior de Catalunya les boires cada cop seran més espesses i persistents amb dies grisos i força freds. A la resta, haurem d’anar amb compte amb el fort contrast tèrmic entre el dia i la nit. De nit i primeres hores farà fred moderat, especialment en fondalades interiors, però al migdia les temperatures es dispararan cada dia.

Passarem de la roba d’abric a primeres hores a mànigues de camisa o curtes a molts punts i sol radiant en conjunt. La revetlla de Cap d’Any serà freda però poc hivernal, sense pluja enlloc i boires a punts de l’interior. Sol aquests dies amb alguns núvols alts, núvols baixos en trams de la Costa Brava, boires matinals, humitat i inversió tèrmica marcada.

Però quan acabarà aquesta situació? Els mapes insisteixen en el fet que, de cara a la setmana de Reis, tot plegat podria canviar clarament. Pels volts de l’arribada dels Reis d’Orient les temperatures baixarien clarament i es normalitzarien. Tot plegat aniria acompanyat del retorn de xàfecs a la meitat nord i un caiguda de a cota de neu al Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el 31 de desembre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Divendres 31 de desembre: Nit de Cap d’Any

Temps totalment tranquil el que esperem de cara a l’últim dia de l’any, el divendres 31 de desembre. El sol radiant dominarà arreu amb el permís d’alguns núvols baixos a la Costa Brava i les boires cada cop més persistents a Ponent. Moltes boires, boirines i humitat a més zones interiors, tot i que s’acabaran aixecant fora del pla de Lleida i vall de l’Ebre.

Un dia més, molt de compte amb el fort contrast tèrmic, escollim bé la roba abans de sortir de casa. De nit i primeres hores farà fred moderat, més marcat en fondalades interiors, però al migdia es dispararan els termòmetres.

Màximes de 16º a 21º a molts punts, localment més altes al litoral i prelitoral i més baixes a Ponent. També baixaran una mica a les zones de la Costa Brava afectades pels núvols baixos.

A més, hi haurà inversió tèrmica matinal, especialment al Pirineu. De cara a la nit de Cap d’Any, la calma absoluta dominarà arreu sense precipitacions i farà fred moderat. Compte però amb les boires a punts de l’interior, especialment a Ponent i vall de l’Ebre, precaució a la carretera.

Mapa de previsió a Catalunya l'1 de gener del 2021
Mapa de previsió pel dia de Cap d'Any | Catalunya Méteo

Dissabte 1 de gener: Dia de Cap d’Any

Pel que fa al primer dia de l’any, el dissabte 1 de gener i jornada de Cap d’Any, la calma dominarà amb sol arreu. Marcada amplitud tèrmica entre el fred matinal i l’ambient primaveral del migdia. Núvols baixos a la Costa Brava i boires encara més extenses i persistents entre Ponent i la vall de l’Ebre.

Mapa de previsió a Catalunya el 2 de gener del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 2 de gener

Finalment, el diumenge 2 de gener ens arribarien algunes bandes de núvols que enterboliran més el cel.  No obstant, no s’esperen precipitacions enlloc i les temperatures començarien a recular una mica, tot i que encara amb migdia primaveral. Les boires es mantindran a Ponent i la vall de l’Ebre.

Totes les mirades estan posades en els canvis que poden arribar la setmana vinent. Coincidint amb la nit i dia de Reis, les temperatures baixarien clarament i s’anirien normalitzant. També arribarien alguns xàfecs a la meitat nord amb cota de neu caient en picat fins als 1000 metres o per sota al Pirineu.

Una situació que haurem d’anar concretant en properes previsions del temps. Per ara, els mapes indiquen un canvi radical en els termòmetres a partir de llavors, amb sensació clarament més freda.