Imatge d'un núvol de tempesta a Moià

Patacada de la calor i alerta per fortes tempestes a més de 20 comarques: Temps a Catalunya dijous 17 de juny

L’ambient estiuenc quedarà estroncat amb l’enretirada sobtada de la calor canicular i l’arribada de forts ruixats i tempestes acompanyades de pedra o calamarsa

Després d’alguns primers indicis de canvi de temps dimecres amb l’arribada d’alguns núvols i calor  menys extrema, el dijous, 17 de juny, el temps  embogirà clarament. L’essència de l’estiu  perdrà força i les altes temperatures faran un pas enrere.

D’aquesta manera, les màximes recularan entre 3 i 7 graus, especialment a les comarques de l’interior i a Ponent. On menys es notarà aquesta enretirada de la calor canicular serà cap a punts de la costa.

Així doncs, molts valors al migdia se situaran entre els 25 ºC i 30 ºC. Puntualment seran més baixos al Pirineu i més alts a les comarques de Lleida. No obstant això, les primeres hores i la matinada encara seran força xafogoses.

I per si no hi hagués prou, aquest canvi de temps  també vindrà associat a intensosruixats i tempestes. Aquestes puntualment podran anar acompanyades de pedra o calamarsa i forts cops de vent. També hi haurà presència de pols en suspensió i les pluges seran d’aigua bruta acompanyades  de fang.

Així doncs, les precipitacions seran més probables a les comarques de l’oest de territori. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès l’alerta per intensitat de pluja a aquestes zones. Hi ha més de 20 comarques afectades de les Terres de l’Ebre, Lleida, Tarragona, el Pirineu i punts de la Catalunya Central.

A la resta, l’ambient es mantindrà inestable i, tot i que el risc de ruixats  serà menor, no es descarta algun xàfec dispers.

De cara als propers dies, tot sembla indicar que, com diu la cultura popular, “Després de la tempesta, torna la calma”. Esperarem un divendres més tranquil amb més clarianes i poc risc de ruixats. Tot i que tindrem aquesta petita treva en el temps, no podrem perdre de vista el risc de nous ruixats i tempestes de cara al cap de setmana.

A més, seguirem eclipsats per la presència de pols en suspensió, precipitacions brutes i una qualitat de l’aire més aviat dolenta. Tot plegat amb una calor molt més moderada i agradable, dit d’una altra manera, més típica per mitjans de juny.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 17 de juny del 2021
Mapa de previsió per dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 17 de juny del 2021
Mapa de previsió per dijous a la tarda | Catalunya Méteo

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

La forta calor fa un pas al costat

Si ens fixem en les temperatures mínimes seran semblants o una mica més baixes, de manera que les nits seran una mica més planeres. No obstant això, a primera hora encara es notarà força xafogor. De totes maneres, la gran protagonista d’aquests dies, la calor, perdrà totalment la partida.

La gran trompada que patiran els termòmetres deixaran la calorada típica de la canícula ben estroncada. Així doncs, les màximes seran entre 3 i 7 graus més baixes, sobretot a les comarques de l’interior i a Ponent. On menys es notarà aquesta enretirada de la calor canicular serà cap a punts del litoral.

Molts valors al centre del dia es mouran entre els 25 ºC i 30 ºC. Quedaran més frenats al Pirineu i més elevats a les comarques de Lleida. També amb el pas dels ruixats, l’ambient s’anirà refrescant a poc a poc.

Segurament serà un dijous per tornar a recuperar alguna peça de roba per damunt de les samarretes de màniga curta.

Precaució amb els forts ruixats i tempestes

El temps mogut posarà punt final a l’estabilitat i la calma viscuda fins ara. S’espera un dijous insegur. Al matí entraran ruixats més probables al sud, punts de Lleida i trams del Pirineu.

Serà entre mig matí i a última hora de la tarda, quan els ruixats i tempestes guanyaran terreny i protagonisme a la meitat oest. Aquestes puntualment podran anar acompanyades de pedra o calamarsa i forts cops de vent. Especial atenció cap a la Terra Alta, Segrià, Noguera, Pla d’Urgell, Garrigues i punts del Pirineu i Prepirineu lleidatà.

A més, les precipitacions aniran acompanyades de fang i el cel estarà de color marronós per la pols en suspensió. La qualitat de l’aire també empitjorarà.

En aquest sentit, el Meteocat ha emès l’alerta per intensitat de pluja en aquestes àrees. Hi ha més de 20 comarques afectades de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre, a més de punts de l’interior.

No obstant això, un cop passin les tempestes i de manera puntual es podran obrir algunes clarianes. A la resta, l’ambient es mantindrà insegur. Tot i que el risc de ruixats serà menor, les precipitacions podran arribar a qualsevol punt.

Mapa d'alerta per fortes tempestes a Catalunya el 17 de juny del 2021
Mapa d'alerta per fortes tempestes a Catalunya per aquest dijous | Meteocat

Després de la tempesta, torna la calma

Si donem una ullada al pronòstic dels propers dies, tot indica, que seguirem endinsats dins d’un ambient força insegur. Tot i que encara hi ha molts dubtes, caldrà estar alerta per l’arribada de nous ruixats i tempestes de cara al cap de setmana. A més, seguirem amb la presència de pols  en suspensió, pluges brutes i mala qualitat de l’aire.

De moment, el divendres, 18 de juny, hi haurà una petita pausa. Com diu la cultura popular, “Després de la tempesta ve la calma”, així doncs, tindrem una lleugera treva. Tot sembla indicar que el divendres serà més tranquil amb estones de sol i també alguns núvols però poca pluja.

No obstant això, serà recomanable esperar uns dies a rentar finestres i cotxes perquè encara no farem net del tot. Tot plegat acompanyat d’una calor molt més moderada i suportable, en altres paraules, més pròpia per l’època de l’any.

Seguirem de prop l’actualització dels mapes del temps, per tal d’explicar detalladament l’evolució de la situació meteorològica pels propers dies a casa nostra.