Imatge d'una sortida de sol a Cardedeu, Vallès Oriental

Arriba el pic càlid de la setmana, però gran canvi a la vista: Temps a Catalunya el dijous 29 de juliol

Les TºC toquen sostre entre dijous i divendres, però això durarà ben poc. Una nova refrescada i l’arribada de més xàfecs ja truquen a la porta

El temps de ple estiu es consolidarà de cara a les properes hores. La calor s’incrementarà més i, fins i tot, tocarà sostre de cara al dijous, 29 de juliol, i divendres. Un ambient calorós arreu i xafogós a la costa que es mantindrà fins a les portes del cap de setmana amb sol arreu.

No obstant, aquest pic càlid de la setmana no durarà gaire. Els mapes mantenen que, a partir del cap de setmana, entrarà aire més fred que farà baixar clarament les temperatures. El descens es notarà especialment entre diumenge i l’inici de la setmana vinent.

A més, dissabte arribaran xàfecs a diverses comarques, sobretot de la meitat nord, amb mestral i tramuntana als dos extrems. I tot apunta al fet que dilluns podria ploure a gran part de Catalunya.

Estaríem parlant d’una refrescada clarament atípica per l’època més pròpia de setembre. Una situació que seria molt benvinguda pels boscos i camps per reduir el risc d’incendis i que haurem d’anar confirmant.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 29 de juliol del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 29 de juliol del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Miguel Ángel Ciudad

Pic càlid a tot Catalunya

Pel que fa a les temperatures, pujaran encara més i la calor serà més pesada al centre del dia. Moltes màximes es mouran entre els 30º i 35º, localment pel damunt a les zones més càlides. Potser queden lleugerament més curtes al Pirineu i a la costa, però amb xafogor marcada a prop del litoral.

La nit no serà especialment pesada, però hi haurà més mínimes tropicals pel damunt dels 20º al litoral i prelitoral. Molts valors nocturns es mouran entre els 17º i 22º, tot i que amb més fresca al Pirineu. Divendres es mantindrà la calor  o anirà a més a la meitat sud amb ambient de canícula.

Dia radiant de ple estiu

Si ens fixem en l’estat del cel, el sol serà el gran protagonista. Un dia radiant de ple estiu amb tan sols algun núvol baix costaner a primeres i últimes hores. Les nuvolades de tarda al Pirineu seran inofensives, sense descartar alguna gotellada molt aïllada.

Refrescada i xàfecs a la vista

Divendres a la tarda ja entrarà la tramuntana a l’Empordà, i dissabte se l’hi afegirà el mestral a l’Ebre. Això farà que el primer dia del cap de setmana ja tinguem menys calor. Però serà entre diumenge i l’inici de la propera setmana quan notarem una gran refrescada.

Les màximes quedaran fins a mitjans de la setmana vinent per sota dels 30º. De nit també es dormirà molt bé i fins i tot farà massa fresca o fred a l’interior i a muntanya. Un ambient clarament atípic per l’època amb sensació més de setembre que no pas de principis d’agost.  

Tot plegat amb un augment de núvols dissabte que farà que entre la tarda i vespre caiguin ruixats a diversos punts. Principalment cauran a comarques de la meitat nord. Els mapes indiquen ara mateix que dilluns podria ploure a gran part de Catalunya.

Una situació que haurem d’anar confirmant però que seria una gran notícia per als boscos i camps. Arrosseguem una greu sequera territorial i la pluja podria ajudar a reduir el risc d’incendis.