Imatge d'un llamp a Olèrdola, Alt Penedès

Alerta a moltes comarques per xàfecs que guanyen terreny i força: Temps a Catalunya el dijous 9 de setembre

Els ruixats cauran aquí i allà de forma inconnexa i algunes tempestes seran fortes. Comencen a afluixar amb més ganes la calor i la xafogor

El temps es complicarà més a partir de la nit de dimecres i, especialment, del dijous, 9 de setembre. De fet, els xàfecs de tarda que ja han reaparegut dimecres al Pirineu i Prepirineu, principalment, aniran a més. Entre la nit i matinada s’estendran a més punts, especialment de les comarques de Girona.

No es descarta ja algun patac d’aigua, i al matí hi haurà restes de ruixats a diversos punts, principalment entre Barcelona i Girona. Un dia mogut des del principi que acabarà amb una tarda i vespre de xàfecs i tronades a qualsevol punt, principalment a l’interior i nord. Tindrem cels molt canviants, fins i tot força tapats a Girona, Pirineu i Prepirineu.

Alguna tempesta pot ser forta i anar acompanyada de fenòmens violents. Una situació de ruixats dispersos i inconnexos que es mantindrà de cara al divendres i el cap de setmana. Tot plegat amb unes temperatures que recularan i viurem per fi una baixada de la calor i xafogor tan pesades.

Mapa d'alertes per fortes tempestes a Catalunya el 9 de setembre del 2021
Mapa d'alertes per fortes tempestes la matinada i matí de dijous | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 9 de setembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Alerta a més de mig Catalunya per fortes tempestes

Pel que fa a l’estat del cel, els ruixats de dimecres guanyaran terreny de nit i matinada. De fet, fins al matí de dijous poden caure xàfecs a diversos punts, especialment entre Girona, Barcelona i el Pirineu. Compte perquè alguna tempesta pot ser forta a les comarques gironines i pirinenques.

Un dia clarament molt més mogut que viurà un empitjorament progressiu del temps. A partir del migdia i durant la resta de la jornada, els xàfecs i tempestes poden caure pràcticament a qualsevol punt. Els més probables seran a l’interior i a la meitat nord, amb cels molt canviants i, fins i tot, força tapats al Pirineu i Girona.

A la costa seran menys probables, però també en poden arribar alguns. Els xàfecs seran en general dispersos, inconnexos i cauran aquí i allà, de mal predir. Algunes tamborinades seran localment fortes i acompanyades de fenòmens violents com ara ventades, pedra o calamarsa.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic (SMC) té alertes activades per forts patacs d’aigua a més de mig Catalunya. Les comarques més afectades són les de Girona i Barcelona:

Mapa d'alertes per fortes tempestes a Catalunya el 9 de setembre del 2021
Mapa d'alertes per fortes tempestes aquest dijous | METEOCAT

Gran refrescada en algunes zones

Aquest canvi de temps provocarà una clara baixada de les temperatures a tota la meitat nord de Catalunya. A la resta no baixaran tant, però també notarem un descens de la calor i la xafogor tan pesada de les últimes jornades.

D’aquesta manera, les màximes es mouran entre els 24º i 29º, més baixes al Pirineu i fins a 32º a punts de Ponent i l’Ebre. La matinada tornarà a ser tropical i xafogosa a prop de mar, però les mínimes ja baixaran una mica més. La majoria se situaran entre els 18º i 23º, clarament més baixes al Pirineu i zones interiors.

Temps mogut els dies vinents

El temps seguirà força mogut de cara als dies vinents, incloent-hi tot el cap de setmana. Continuaran caient xàfecs de forma dispersa i localment forts a moltes comarques, fins i tot en alguns trams de la costa.

Una situació que mantindrà el cel canviant, calor molt més confortable als migdies i nits més fresques. A l’espera d’anar-ho confirmant, podria ser que la setmana vinent tinguem el primer símptoma clar que l’estiu s’està acabant.