Imatge d'un cel amb pols en suspensió

Temps poc lluït i terrós amb calor i xafogor atípiques, però ben poca aigua: Previsió a Catalunya dimarts 14

Els intervals de núvols seran més abundants i tindrem força més pols en suspensió. Els mapes mantenen els canvis més destacats la segona meitat de la setmana

El temps d’aquestes últimes hores ha estat marcat per calor i xafogor massa pesades per l’època. Una situació que seguirà semblant de cara al dimarts, 14 de setembre, amb noves nits tropicals  a la costa. Tocarà suar de valent encara uns quants dies.

Tot plegat amb encara més intervals de núvols i boirines provinents del sud que deixaran un cel poc lluït. També tindrem un ambient més terrós, ja que augmentarà la pols en suspensió arribada des del nord d’Àfrica. Més enllà d’alguns ruixats o gotellades al Pirineu i Ponent acompanyats de fang, ben poca aigua esperem.

Un ambient pesat de ple estiu i poc lluït a l’espera que la borrasca atlàntica es vagi apropant. Segons indiquen els últims mapes, entre dijous i divendres les precipitacions podrien arribar a tot arreu amb una refrescada. Haurem d’anar seguint amb atenció l’evolució de les previsions per acabar de confirmar aquest canvi de finals d’estiu.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 14 de setembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 14 de setembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Més núvols i pols, però poca aigua

Pel que fa a l’estat del cel, els intervals de núvols i les boirines es faran encara més abundants aquest dimarts. D’aquesta manera, tindrem un cel entre mig i molt ennuvolat segons la zona i moment del dia. A més, ens arribarà força més pols en suspensió que deixarà un color terrós al cel.

Tan sols esperem alguns ruixats dispersos o gotellades puntuals a punts del Pirineu i de l’oest de Catalunya. Per poc que plogui, l’aigua anirà acompanyada de fang per aquesta pols en suspensió  impulsada des del nord d’Àfrica. Es reforçarà el vent del sud i llevant, sobretot a la costa i zones elevades.

Calor i xafogor sense treva

Si ens fixem en les temperatures, una jornada més tindrem calor i xafogor atípiques per l’època. Tindrem un ambient pesat insòlitament de ple estiu que ens seguirà fer suar de valent, especialment al litoral i prelitoral. Moltes màximes de 26º a 31º, més baixes al Pirineu, amb sensacions de xafogor de 35º o més al litoral.

De nit també costarà dormir a prop de mar, ja que repetirem mínimes d’entre 20º i 24º al litoral i prelitoral. Més fresca a l’interior, tot i que lluny de valors normals per l’època. Costarà dormir a molts punts costaners.

Pendents de la potent borrasca

El temps de tota la setmana segueix condicionat pel que acabi fent la potent borrasca atlàntica de l’oest peninsular. De moment, ens seguirà impulsant vents reescalfats del sud i més núvols que pluja. No obstant, els mapes mantenen que el tram final de setmana serà molt més mogut.

Seria llavors quan la borrasca se’ns aproparia i, sobretot entre dijous i divendres, deixaria xàfecs i tempestes arreu. Una situació ben incerta que haurem d’anar confirmant i que implicaria una refrescada general a tot Catalunya.