IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Alerta per l'arribada del plat fort del temporal de llevant: Temps a Catalunya el dimarts 21 d’abril del 2020

Aquest dimarts les pluges poden ser torrencials a les comarques de Girona i Barcelona, on es podrien acumular fins a 200 l/m² en tot l'episodi. A Tarragona i Lleida també plourà, però més feblement. Temporal marítim destacable arreu

Imatge de l'impacte del temporal Glòria a la costa
El temporal de llevant deixarà altre cop onades superiors als 6 metres i registres de precipitació molt abundants | Arxiu

El temporal de pluges arriba al seu clímax aquest dimarts, 21 d'abril, dia en què les pluges seran extenses i abundants a les comarques de Barcelona i Girona i podrien acumular-se més de 100 litres/m², mentre que seran més febles i intermitents a les comarques de Tarragona i Lleida, tot i que també hi plourà.  El vent i la mala mar, seran els altres protagonistes d'aquest temporal de llevant, però aquests dos últims factors es deixaran sentir més a partir del migdia i durant la tarda. Les temperatures, tot i les pluges, seguiran estables sense grans canvis significatius.

L'últim factor a destacar serà el cabal dels rius. La cota de neu es mantindrà molt alta, per sobre dels 2.500 metres i el desgel se sumarà a la gran quantitat de pluja que s'espera sobre un terreny que ja està saturat de les pluges de les darreres jornades, sobretot a les comarques de Barcelona i Girona. Les conques dels rius Daró, Ter, Fluvià, Tordera i fins i tot, Besòs, tornaran a ser punts crítics al llarg d'aquest dimarts i s'hauran de vigilar de ben a prop.

Temporal de llevant de primera categoria

El temps es mantindrà semblant al llarg de tota la jornada d'aquest dimarts, 21 d’abril, amb un cel ben ennuvolat i pluges generals que aniran avançant de llevant cap a ponent, de mar cap a terra. Les més intenses i abundants seran a les comarques de Girona i Barcelona, a l'hora que seran també més continuades. En canvi, cap a les comarques de Tarragona i Lleida, tot i que també hi podrà ploure amb ganes, no seran tan persistents.

Mapa de la previsió del temps del Catalunya Diari
Previsió de símbols per aquest pròxim dimarts 21 d'abril a Catalunya | Catalunya Diari

Les temperatures no experimentaran grans canvis i es mantindran al voltant dels 16ºC al litoral, mentre que a l'interior on avui han pujat més si que podrien quedar més curtes, al voltant dels 17ºC.

Ulls posats a la crescuda de rius

En general, s'acumularan entre 20 i 50 litres/m² a gran part de Catalunya. Tot i això, els diferents mapes del temps, insisteixen en una àrea més reduïda entre el nord de les comarques de Barcelona i sud de Girona, especialment a la serralada transversal, Guilleries, Montseny i a les Gavarres, on els registres podrien aproximar-se als 200 litres/m² en 24 hores. És per aquest motiu que caldrà estar al cas del cabal dels rius Daró, Ter, Fluvià i Tordera que ja comencen a anar plens amb les pluges de les darreres jornades i rebran aquesta nova ploguda amb tot el terreny molt saturat.

Alertes per pluges torrencials 

Centrant-nos a les comarques de Barcelona i Girona, que és on l'episodi s'espera que doni més complicacions a causa de les grans quantitats de precipitació que s'hi podran acumular, el Servei Meteorològic de Catalunya ja ha activat avisos de superació del llindar de 100 litres/m² en 24 hores, especialment a les comarques del Vallès Oriental, La Selva, Gironès, Pla de l'Estany i la Garrotxa.

Mapa d'avisos del Servei Meteorològic de Catalunya
Avisos per acumulació de pluja superior als 100 litres/m² i estat de la mar | Meteocat

Ventades fortes a l'Empordà

Els temporals de llevant sempre van acompanyats dels tres ingredients principals: pluges, vent i mala mar. Tot i que fins aquest dilluns, semblava que només es manifestaria un d'ells, la pluja, doncs finalment, també entraran en acció el vent i la mala mar a partir del migdia d'aquest dimarts i de forma sobtada.

El vent de llevant que bufarà feble a primeres hores del matí, s'enfortirà notablement a partir de migdia, localment amb alguna ràfega forta. Entrarà a mig matí per la Costa Brava amb ratxes de fins a 70 o 80 km/h i s'estendrà fins al litoral central de forma brusca a primeres hores de la tarda. En canvi, a la Costa Daurada, el llevant no hi entrarà en tota la jornada i hi bufarà lleuger mestral, és per això que esperem pluges més febles. En aquest sentit, també hi ha avisos activats del Servei Meteorològic de Catalunya, per ratxes que podrien superar els 70 km/h al litoral de l'Alt Empordà, Baix Empordà, la Selva, Maresme, Barcelonès i Baix Llobregat.

Brusc empitjorament de l'estat de la mar

Pel que fa a l'estat de la mar, al matí encara estarà força tranquil arreu. Però al migdia, juntament amb l'entrada del llevant, s'alterarà notablement amb violència i sobtadament per la Costa Brava, baixant cap a la costa central a la tarda. A la Costa Brava, es passarà dels 1,5 metres de mig matí, fins als més de 5 o 6 metres a la tarda. A la costa central i Costa Daurada, el temporal de mar serà clarament menys destacable i difícilment es passarà dels 2,5 metres d'alçada. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya, també ha activat avisos des de la costa de Barcelona fins a l'Alt Empordà per àrees de maregassa (fins als 2,5 metres).

El temps a Barcelona

Dimarts caracteritzat pel temporal de llevant a la capital catalana. Pluges intenses, persistents, mala mar i ventades fortes, els tres ingredients estaran a l'ordre del dia. Es podrien acumular més de 50 litres/m² al llarg de tota la jornada, sumats als més de 100 litres/m² que ja hi ha acumulats. Temperatures amb molt poques variacions.

El temps a Tarragona

La situació es complicarà també a la ciutat de Tarragona amb un dimarts protagonitzat pels cels ben ennuvolats i les pluges que arribaran d'una forma més moderada a partir del migdia, sent febles a primeres hores del matí. Es podrien acumular més de 20 litres/m² al llarg de la jornada. Temperatures sense canvis.

El temps a Girona

Situació molt complicada a la ciutat de Girona,  pluges torrencials durant tota la jornada i s'haurà de seguir el cabal dels rius. A les Gavarres es preveuen acumulacions de pluja pròximes als 200 litres/m². Temperatures sense grans canvis.

El temps a Lleida

A la ciutat de Lleida serà dels indrets on plourà menys de Catalunya. Tot i això, a partir de mig matí també hi arribarà la pluja de forma moderada, les quantitats acumulades quedaran al voltant dels 10 litres/m².

El temps a Sabadell

Pel que fa a la co-capital del Vallès Occidental, el temps també estarà caracteritzat per la llevantada amb pluges intenses durant tota la jornada. Es podrien acumular més de 50 litres/m² al llarg de la jornada. Temperatures sense grans canvis.

El temps a Terrassa

Finalment, a l’altra co-capital vallesana, el temps també estarà caracteritzat per pluges intenses durant tota la jornada. Es podrien acumular més de 50 litres/m² al llarg de la jornada. Temperatures sense grans canvis.


Comentaris

envia el comentari