Imatge d'una dona passejant sota un fort aiguat

Dràstic canvi de temps amb tongada de tempestes i adeu a la calorada històrica

Les TºC es desplomaran amb valors clarament més primaverals lluny del dur estiu dels últims dies. Els xàfecs poden ser localment forts i anar acompanyats de calamarsa o pedra

El temps viurà un canvi radical de cara a aquest dimarts, 24 de maig, amb l’arribada d’una tongada de xàfecs i tempestes a qualsevol punt. Ja al matí cauran al Pirineu, Prepirineu, més zones de la meitat nord i costa central. Serà a partir del migdia i durant la tarda quan esperem el plat fort amb patacs d’aigua que poden ser localment intensos.

Els més destacats cauran al Pirineu, Prepirineu, nord-est, litoral i prelitoral amb alguna tempesta forta. Localment caurà calamarsa o pedra, precaució perquè el contrast de masses d’aire pot generar alguns fenòmens violents. Com més al pla de Lleida, menys opcions d’aigua hi haurà, tot i que també hi poden arribar els ruixats.

Això serà el punt final de la calorada històrica i de rècord dels últims dies, donant continuïtat al descens tèrmic del dilluns. Els termòmetres encara es desplomaran més dimarts amb ambient clarament més fresc i primaveral. Moltes màximes es mouran entre els 20º i 25º, més altes al sud i Ponent i clarament més baixes al Pirineu.

Res a veure amb els 38º de diumenge, fins i tot amb nevades al Pirineu a tan sols 1800 o 1900 metres. Un fort contrast tèrmic en poques hores que fa pensar en les típiques fortes tempestes de finals d’estiu, ho haurem de seguir amb atenció. Tot plegat amb mestral i tramuntana a l’espera d’una resta de setmana més tranquil·la i de calor molt moderada als migdies.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 24 de maig del 2022
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 24 de maig del 2022
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

Compte amb les tempestes

Pel que fa a l’estat del cel, esperem una jornada de dimarts clarament més moguda i molt canviant. El cel estarà variable o mig ennuvolat, fins i tot cobert tot el dia al nord del país, i compte amb les precipitacions. Esperem una tongada de ruixats i tempestes que aniran a més al llarg de tota la jornada.

Ja al matí cauran ruixats localment intensos al Pirineu i Prepirineu, així com alguns a la resta de la meitat nord i àrea de Barcelona. Serà a partir del migdia i durant la tarda quan s’estendran per pràcticament qualsevol punt del territori. Els més destacats els esperem al Pirineu, Prepirineu, nord-est, litoral i prelitoral.

Algunes tempestes seran localment fortes i poden anar acompanyades de calamarsa o pedra, molta precaució. Tot plegat amb vent de mestral i tramuntana localment intens a l’Ebre i a l’Empordà. Dimecres encara quedaran alguns xàfecs i tempestes, però la resta de la setmana serà clarament més tranquil·la.

Clatellada de TºC

Si ens fixem en les temperatures, viuran una clara clatellada, encara més intensa que la del dilluns. Deixarem enrere definitivament la calorada històrica i passarem de la calor d’extrem estiu a valors molt primaverals. Màximes de 20º a 25º a molts punts, més altes al sud i Ponent, però clarament més baixes al voltant del Pirineu.

Un contrast tèrmic molt marcat en poques hores, compte amb els refredats i amb la roba que ens posem. A partir de dimecres, les màximes s’aniran recuperant després de la forta patacada, però amb tan sols calor moderada. Valors més normals per l’època que es mantindran durant gran part de la resta de l’última setmana de maig.