Imatge d'una sortida de sol a Calella de Palafrugell

La calor toca sostre amb alguna nit tropical, però canvi radical a la vista: Temps a Catalunya el dimecres 20

Es tornaran a assolir o superar els 25º a diversos punts. Moltes boires matinals i seguiran els intervals de núvols en algunes comarques. Entre dijous i divendres s’acabarà l’estiuet de cop

Les temperatures estan sent exageradament altes per l’època amb valors més propis de finals d’estiu que no pas de ple octubre. De fet, els termòmetres tocaran sostre aquest dimecres, 20 d’octubre, especialment de nit. Les mínimes més altes es registraran a punts de Girona i costa de Barcelona, amb alguna nittropical de 20º o 21º.

Un ambient totalment fora de lloc a la tardor que farà que al migdia es mantingui la calor o s’accentuï una mica. Els termòmetres seran semblants o tocaran sostre amb diversos punts arribant o superant els 25º. Tot plegat amb calma, moltes boires matinals i intervals de núvols baixos al litoral, prelitoral i punts de la Catalunya Central.

El vent reescalfat  de garbí tornarà a ser destacable a punts de la costa i del nord-est, sobretot al sud de la Costa Brava. Tot plegat serà la traca final d’aquest estiuet, ja que entre dijous i divendres el temps canviarà radicalment. Farà més frescatardorenca i arribaran alguns xàfecs.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 20 d'octubre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimecres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 20 d'octubre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimecres a la tarda | Catalunya Méteo

Compte amb algunes nits tropicals

Pel que fa a les temperatures, pujaran més de nit i, fins i tot, recuperarem algunes nitstropicals. Això passarà sobretot a punts de la costa i del nord-est a causa del ventreescalfat de garbí. D’aquesta manera, les temperatures mínimes es mouran entre els 17º i 21º en aquestes zones, ambient de mal dormir en alguns casos.

A la resta s’espera una nit fresca o poc freda en conjunt, amb els valors més baixos al Pirineu al voltant dels . En canvi, les màximes es mantindran força semblants o pujaran tan sols una mica més. Al migdia, molts termòmetres es mouran entre els 23º i 27º, les més altes al nord-est, Ponent i Terres de l’Ebre.

Pocs canvis al cel de moment

Si ens fixem en l’estat del cel, el sol seguirà dominant, però continuaran apareixent núvols baixos en algunes comarques. Això passarà al litoral, prelitoral i punts de la Catalunya Central, sense descartar algun plugim o ruixat molt local al matí.

En canvi, el sol a estones calitjós dominarà a la resta amb un ambient de màniga curta al migdia en conjunt. Compte també amb el vent de garbí, ja que seguirà manxant a la costa i nord-est. Localment es pot registrar alguna ràfega forta al sud de la Costa Brava.

Canvi radical ben aviat

De cara als dies vinents, s’augura un canvi radical de temps a partir de dijous i, sobretot, divendres. Entrarà aire clarament més fred i farà desplomar la temperatura. Dijous ho farà a la meitat nord de Catalunya, i divendres el descens ja serà general.

De fet, la baixada pot ser tan marcada que podem passar de cop de l’estiuet d’aquests dies a valors per sota dels normals per l’època. A més, entre dijous i divendres arribaran alguns xàfecs dispersos i tornarà la neu a les cotes altes del Pirineu. Una situació que haurem d’anar seguint amb molta atenció.