YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Neu a llocs atípics per Cap d'Any, a l'espera de més fred i nevades

L'any començarà amb fred intens i nevades anecdòtiques a cotes baixes, però aniran a més els pròxims dies

Imatge d'un arbre glaçat a ple hivern
El fred de rigorós hivern serà el clar protagonista en l'inici del nou any i segueix la possibilitat de neu en cotes baixes | Arxiu

Estem a les portes del que serà el dia de Cap d'Any més fred des de fa molts anys a Catalunya i, a més, vindrà acompanyat de nevades a cotes baixes. Tot i això, no només aquest primer dia del 2021 haurem d'estar atents a les nevades, sinó que la possibilitat es manté ferma ben bé fins al dia de Reis, quan podrien arribar situacions de nevades més generals i, fins i tot, ben a prop de nivell de mar, però aquest últim aspecte s'haurà d'anar perfilant a mesura que s'aproximin els dies.

Així doncs, la matinada i matí del primer dia del 2021, s'esperen ruixats sobretot al Pirineu, Prepirineu i al nord de Barcelona i Girona, amb una cota de neu que es mouria al voltant dels 600 metres, però que es podria desplomar per sota en moments de xàfec intens. No se’n descarten en altres punts del territori, com per exemple, al massís dels Ports. Quant al cap de setmana, molta atenció perquè dissabte, la cota de neu es podria arribar a situar entre al voltant de només 300 metres, localment per sota, i la neu podria arribar a llocs poc habituals, principalment als cims del litoral. Tot plegat poca cosa i xàfecs locals. Diumenge i en dies posteriors, l'ambient seria gèlid, però sense precipitacions, amb els mapes d'aquest dijous.

Si els mapes tenen raó, la pròxima cita amb la conjunció de fred i precipitació es donarà al voltant del dia de Reis, quan es podrà veure nevar pràcticament fins a nivell de mar. Encara és una situació molt incerta i haurem d’anar-la seguint amb molta atenció, però si es compleix el que marquen els mapes del temps aquesta darrera jornada de l'any 2020, parlaríem d'una nevada general que, per ara, no està, ni de bon tros, garantida. Encara hi poden haver canvis importants en aquest aspecte. 

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Nit de Cap d’Any

Al llarg de les pròximes hores i durant la celebració de la nit de Cap d’Any, els núvols aniran a més els ruixats s’escamparan per més zones del territori, sobretot Prepirineu i entre Barcelona i Girona. En conjunt seran febles i dispersos, però amb una cota de neu al voltant de només els 600 metres. El vent de ponent i mestral també s'anirà intensificant de nou, a tota la meitat sud del país.

Cap d’Any

Pel que fa al primer dia de l’any 2021, aquest divendres, 1 de gener, vindrà marcat per un matí molt fred arreu i ruixats de neu que afectaran principalment al Pirineu, Prepirineu i també se'n poden reproduir al nord de les comarques de Barcelona i Girona, però en conjunt seran febles i molt irregulars. Les temperatures aniran davallant durant el dia i aquest fet farà que la cota de neu es mogui al voltant dels 500 o 600 metres. En general serà un dia d’intervals de núvols arreu, sense descartar algun ruixat molt local fora d’aquestes zones esmentades, sobretot del prelitoral. El vent anirà a més amb el pas de les hores i serà fort de mestral al sud de Catalunya i tramuntana a l’Empordà, però més feble.

Mapa del temps a Catalunya pel divendres 1 de gener del 2021
L'ambient de ple hivern serà el clar protagonista amb alguns ruixats irregulars que seran de neu per sobre de 600 metres | Catalunya Diari

Quant a les temperatures, com dèiem seran de cru hivern i la majoria de valors quedaran per sota dels 10ºC a pràcticament arreu de Catalunya. Al Pirineu, fins i tot, es quedaran tot el dia sota zero per sobre d'uns 1.200 metres amb un ambient gèlid. En definitiva, es podrà veure nevar a zones poc freqüents de la Catalunya central com Osona, Guilleries, Serralada Transversal i al voltant del Montseny. No es descarta que a la tarda, algun xàfec pogués ser en forma de neu granulada fins a cotes de només 100 o 200 metres. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja té activades alertes per neu en tots aquests indrets, amb possibilitat que s'acumulin més de 5 centímetres per sobre de 700 metres:

Mapa d'avisos del meteocat pel divendres 1 de gener del 2020
Avís per neu divendres a molts indrets de la Catalunya central on es podrien acumular més de 5 cm a 700m. | Meteocat

Pendents de si arriba una nevada general a cota 0

Pel que fa al primer cap de setmana de l'any 2021, el fred serà encara més intens i la cota de neu es desplomarà fins als 300 metres, però en general, seran fenòmens anecdòtics, excepte al Pirineu, on la neu anirà caient intermitentment a la cara nord del Pirineu i seguirà l'ambient de cru hivern com feia temps que no teníem. Els mapes són encara molt incerts, però al voltant de la jornada de Reis, alguns models apunten a una nevada general fins a nivell de mar. Per tant, situació que s'haurà de seguir de molt a prop davant d’uns primers dies de l’any que es presenten molt emocionants i amb diverses oportunitats de neu a llocs inusuals. 


Comentaris

envia el comentari